Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Internasjonal forsvars- og miljøkonferanse i Oslo

220 deltakere var samlet til European Conference of Defence and the Environment for å for å se nærmere på mulighetene som ligger i krysningen forsvar, klima og miljø.

 

Klimaendringer er en avgjørende utfordring i vår tid, som påvirker sikkerhetssituasjonen i verden. Forsvar og militær aktivitet er en betydelig kilde til klimagassutslipp og miljøpåvirkning, samtidig som den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa fører til økt aktivitet og investeringer i forsvar. Finnes det løsninger som håndterer både klima- og sikkerhetsutfordringer? Og hvordan vil et endret klima påvirke militære planlegging, aktiviteter og materiell fremover?  

Dette var noen av spørsmålene de 220 deltakerne på ECDE 2024 fikk svar på i Oslo 12.-13. juni.

Ingen motsetning mellom et godt forsvar og miljø

—Når er vi sterkest og på vårt beste? Jeg mener det er når vi står sammen. Enten det er under militære øvelser, samfunnsutvikling eller i våre dag til dag-utfordringer. Eller som i dag, når vi samler fagfolk fra Norden, Baltikum, andre europeiske land og USA for å diskutere og dele erfaringer og kunnskap om forsvar, klima og miljø. Målet vårt er å skape en møteplass hvor deltakerne kan dele ideer, etablere kontakt og finne fremtidige samarbeidspartnere, sa direktør Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen, i sin velkomsttale.

Konferansens tema var Defence, climate and environment – coinciding, not conflicting possibilities. I løpet av to dager fikk deltakerne innsikt i temaer som fornybar energi i en forsvarskontekst, klimaavtrykket av krigen i Ukraina, strategisk planlegging og aktiviteter for å møte klimaendringer og grønne anskaffelser i forsvarssektoren.

Forsvarssjefen, og etatslederne i Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg avsluttet konferansen.

—Fremtiden er nå. Det er nå vi må handle. Det er ingen motsetning mellom et godt forsvar og å ta vare på klima og miljø, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Hva er ECDE?

European Conference of Defense and the Environment arrangeres annethvert år og samler fagfolk fra hele Europa for å lære og dele erfaringer om miljøarbeid og -utfordringer i forsvarssektoren. Eksperter innenfor klima og miljø blir invitert til å presentere sine siste forskningsresultater, prosjekter og innovasjoner.

Forsvarsbygg var hovedarrangør av ECDE 2024, med god støtte fra de andre etatene i forsvarssektoren. Programkomiteen besto av representanter fra samtlige etater.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.