Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Vi jakter energibesparelser for Forsvaret

På ett år ble energikostnadene til Forsvaret redusert med fem millioner. Dette var kun i én geografisk del av Norge.

Det er så enkelt. Har man rett fokus på hvor det sløses kan millioner av kroner spares på energikostnader. Fra Bodø i sør til Andenes i nord og Bjerkvik i øst, gikk energibruken ned med en systematisk gjennomgang av forbruket.

Bevisstheten måtte økes hos alle

I jakt på energilekkasjer og kostnadsdrivere fant fagfolkene i Forsvarsbygg ut at varmevifter sto på i store uisolerte lagerbygg. Det var ukritisk oppvarming av tomme lokaler som ikke var i bruk, og de fant for høy temperatur i kaldgarasjer, dører som sto åpne og manglende tidsstyring. Alt dette viste seg i sum å føre til at energikostnadene sakte men sikkert steg fra år til år.

-Vi kunne ikke fortsette slik. Vi opprettet derfor et eget energiforum i Forsvarsbygg for deler av Nord-Norge i 2018, sier Tor Erichsen Øverland, leder for markedseksjonen i Forsvarsbygg. 

Hensikten med energiforumet var å etablere en felles kultur for energieffektivisering - hvor man kontinuerlig ser etter unødvendig bruk av energi, og i samarbeid med Forsvaret gjør tiltak for å redusere forbruket.

Reduserte forbruket med to prosent og sparte fem millioner kroner

Energiforumet ga raskt resultater ved å bidra til økt bevissthet og en systematisert samhandling mellom driftspersonellet i Forsvarsbygg og Forsvaret.

-Gevinsten er på vel fem millioner kroner i sparte energikostander for Forsvaret. Disse pengene kan de bruke til operativ drift og beredskap, forteller Øverland.

Energijakt over hele landet

Forsvarsbygg jobber kontinuerlig med å redusere kostnadene til Forsvaret, slik at de får økte ressurser til kampkraft og bærekraft.

-Nå skal vi gjøre en gjennomgang over hele landet for å systematisere energisløsing på våre bygg og anlegg. Systematisk leting gir gode resultater. God samhandling og nettverksbygging reduserer kostandene på energi for Forsvaret, sier Jon Kalager, fagansvarlig for alle avtaleansvarlige innen forsyning i Forsvarsbygg.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.