Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fra Spania til Norge

Når finanskrise og arbeidsledighet herjet i Spania, tok byggingeniøren Laura (42) med seg datteren til Norge for å bygge et nytt liv

Nå spiller hun en nøkkelrolle hos oss ved bruk av bygningsinformasjonsmodeller og digitalisering 

Vi møter Laura Montesinos på Statens hus på Hamar. Som vanlig er hun vennlig, engasjert og entusiastisk. Hun forteller om den utrolige «reisen» som brakte henne fra Valencia til Stange utenfor Hamar. Den er nemlig noe utenom det vanlige. 
 
–I nesten 10 år jobbet jeg som prosjektleder på ulike byggprosjekt i Spania, deriblant med BIM-modellering av Europas største sykehus i Spania. Det var spennende og givende, men så krasjet økonomien i hele Sør-Europa.Med det forsvant jobbene og fremtidsutsiktene. Det var harde tider, og mange folk slet tungt. -Jeg var bekymret og fryktet for min lille families fremtid. 
 
–Jeg skjønte at jeg måtte gjøre noe for å sikre både min og min datters fremtid, tok frem et kart og begynte å vurdere hvor jeg, min daværende mann og vår datter kunne dra, forteller hun videre. Både Sør-Amerika og Canada ble vurdert, men til slutt landet hun på Norge. Norge manglet ingeniører, og var kjent som et åpent samfunn med høy livskvalitet og trygge lokalsamfunn. 
 
Lærte norsk på YouTube 
Utfordringen var at Laura ikke snakket et eneste ord norsk, og hun var helt bevisst på at hun ikke bare skulle flyte gjennom på engelsk. Språk var nøkkelen for å få jobb og gjøre seg bemerket. I begynnelsen satt hun derfor på toget og lærte norsk ved å se på Jahn Teigen og Karius og Baktus på YouTube. Hun ler og forklarer:  
 
–Senere har jeg gått skikkelige norskkurs altså, men i begynnelsen så jeg videoer og lærte også av å snakke med en spansk student jeg kom i kontakt med i Trondheim. Mens hun sjekket muligheter i Norge, overnattet hun på gulvet på stua hos en studentvenninne. Hele tiden lengtet Laura etter datteren, som var hos mormor i Spania. –Jeg var fast bestemt på at jeg ikke kunne dra tilbake uten en jobb, hadde kun med meg 10.000 kroner, og levde svært sparsommelig mens jeg lette etter jobb.  
 

Gikk fra dør til dør 
Med en «scrapbook» som dokumenterte prosjekter, utdannelse og erfaring møtte hun fysisk opp på døra hos ulike bygg- og anleggsfirma for å selge sin kompetanse og søke jobb.  

Etter mange hyggelige samtaler, men dessverre uten napp, banket hun tilfeldig på hos fagbladet «Byggeindustrien». Der forklarte de henne at, dessverre «vi er ikke et byggfirma, men vi vil gjerne skrive om deg». –Da løsnet det, sier hun ettertenksomt. På kort tid hadde hun hatt tre intervjuer, og landet deretter en 50% stilling i et firma, samtidig som hun studerte norsk. Hun gjorde seg positivt bemerket i jobben, og på kort tid fikk hun økt ansvar og nye oppgaver. Etter fem år i entreprenørfirma og to år i Avinor som BIM-rådgiver, fikk hun napp hos Forsvarsbygg, og har i oktober vært hos oss i to år. 

Spennende prosjekter og det beste arbeidsmiljøet 
–Jeg trives veldig godt i Forsvarsbygg. Det er uten tvil det beste arbeidsmiljøet jeg har vært en del av, og man føler seg verdsatt som medarbeider. Hun fortsetter: –Her skryter og roser vi hverandre, mens i det i Spania er mye mer hierarkisk, og holdningen er «Hvem kjenner du?» I Norge er holdningen mer «Hva kan du bidra med?» Det gir positiv energi, og ledelsen er tilgjengelig, og mye lettere å snakke med.  
 
Visjonær 
Laura ønsker å bidra til at Forsvarsbygg skal bli enda bedre innen BIM og digitalisering. –Det handler ikke om fancy 3D briller, men om oversikt, struktur og en mer effektiv eiendomsforvaltning, som også vil kutte kostnader. –Vi skal bli de beste i BIM, vi skal gjennom målrettet arbeid håndtere store mengder data enda bedre enn i dag. Det vil gi kraft i både planlegging og gjennomføring av våre prosjekter og i vår forvaltning, avslutter hun. 
 
Denne artikkelen er en del av markeringen av Forsvarsbyggs 20-års jubileum, hvor vi setter fokus på forsvarsbyggere, og deres historie,  over hele landet. 
 
 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.