Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Haakonsvern: Inngikk avtale om miljøvennlig varme til Forsvaret

Mandag inngikk Forsvarsbygg en kontrakt som innebærer at AF Gruppen og BKK skal produsere og levere vannbåren varme til Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern de neste 20 årene. 

Omtrent halvparten av byggene ved marinebasen varmes allerede opp av en eksisterende sjøvarmesentral som Forsvarsbygg åpnet i 2009. Men ennå er det mange bygg som varmes opp av fossilt brensel.
 
For å oppfylle myndighetenes krav om å fase ut bruk av fossilt brensel til oppvarming og fase inn miljøvennlig energiproduksjon, gjennomfører Forsvarsbygg for tiden et prosjekt der de gamle oljekjeler i bygningene byttes ut med tilkobling til et nytt distribusjonsnett for vannbåren varme og kjøling.
 
Henter heten fra havet
Som en del av dette prosjektet, skal det bygges en ny energisentral for fjernvarme og fjernkjøling. Energisentralen skal hente varme fra sjøen ved hjelp av varmepumper. I tillegg skal den kunne benytte bioolje for tilsatsvarme og reserve varmekilde.
 
Like mye energi som forbruket til ca. 4500 boliger
Forsvarsbygg har etter en offentlig anbudskonkurranse nå inngått en langsiktig avtale med AF Gruppen og BKK om å bygge og drifte energisentralen og levere varmtvann til vannbåren oppvarming til Forsvarets bygninger på Haakonsvern. Avtalen har 20 års varighet. Leveransen vil gjennom avtaletiden produsere like mye energi som forbruket til rundt 4 500 boliger.
 
Operativ fra 2021
- Vi gleder oss til å ta fatt på et spennende samarbeid med AF Gruppen og BKK. Når dette står ferdig, vil Forsvaret på Haakonsvern være forsynt med 100% miljøvennlig og fornybar fjernvarme og fjernkjøling, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Anders Sirevaag. Energisentralen skal etter planen være operativ fra høsten 2021.
 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.