Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Hypermoderne ildledersimulator i Rena leir

Å lede ild mot mål på en profesjonell måte, enten ilden kommer fra luft, bakke eller sjø er viktig for Forsvaret. En unik simulator gjør det nå mulig å trene på dette på en svært realistisk måte.

Simulatoren ble den 22.mai åpnet av sjef Hæren, General Odin Johannessen. 

Han var meget fornøyd med hva han fikk se, og betegnet ildledersimulatoren som en svært viktig kapasitet for Hæren:

–Simulatoren er helt uvurderlig når det gjelder å trene personell på en effektiv og kostnadsbesparende måte, sa han.

Teknikk og mengdetrening
Simulatoren gjør det mulig for soldatene å trene på å lede ild fra Forsvarets kampsystemer inn mot mål. Simulatoren kan lastes med ulike scenarioer mht kompleksitet og «vanskelighetsgrad», og kan speile forskjellig geografi, lysforhold, vær og klimatiske forhold.

I simulatoren bruker ildlederne det samme utstyret som de bruker ute i felt. Dermed får de mengdetrening og kan «terpe teknikk», noe som ikke er lett å få til med «vanlige» kostbare feltoperasjoner.

Samarbeid i sektoren til Forsvarets beste
Det er Forsvarsmateriell som har anskaffet selve simulatoren og som var vertskap for markeringen, mens Forsvarsbygg har gjort alle de bygningsmessige tiltak som har vært nødvendig for å kunne ta den imot. Også Forsvarets forskningsinstitutt har vært tett involvert.

-Helt konkret har vi levert alt det bygningsmessige, inkludert rommet hvor selve domen står, instruktørommet, de to klasserommene, rommet som huser den imponerende datakraften som trengs for å drifte simulatoren, og selvsagt alt anlegget har av spesielle krav med hensyn til kjøling, teknisk rom, strøm og så videre. Dette er ikke akkurat «hyllevare», sa fagdirektør Marit Kristiansen da hun hilste forsamlingen på vegne av Forsvarsbygg.

Oppbygging
Simulatoren er bygd opp av nærmere 120 datamaskiner, og over fem kilometer med nettverkskabel er benyttet. En over sju meter høy dom lager en virtuell verden som soldatene kan øve seg i, og hvor de kommuniserer realtime og utveksler digitale data med blant annet fly, artilleri og bombekaster. Alt logges, og tas opp slik at soldatene i ettertid kan gjennomgå nøyaktig hva de gjorde rett og galt sammen med sin instruktør.

Det gir bedre soldater og mer kampkraft. Kristiansen berørte også dette i sin tale:

-I Forsvarsbygg snakker vi ofte om å «bygge forsvarsevne hver dag». Det er mer enn et slagord. Det er vårt oppdrag. Vi skal gjøre det mulig for dere i Forsvaret å gjøre deres viktige jobb for Norge.

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.