Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

JWC på Jåttå gjenåpnet

NATOs øvingssenter JWC (Joint Warfare Centre) ved  Jåttå i Stavanger, ble gjenåpnet denne uken etter en omfattende ombygging og fornying.

På Jåttå ved Stavanger ligger NATOs Joint Warfare Centre (JWC). Dette er et øvingsanlegg der NATO-styrker fra hele alliansen kan komme for å trene og øve på realistiske scenarioer både på operativt og strategisk nivå.

Omfattende fornyelse

270 militære og sivile medarbeidere fra 17 nasjoner arbeider på anlegget.
JWCs øvningssenter ble opprinnelig etablert i 2003 og denne uken ble  fjellanlegget gjenåpnet. Senteret har gått gjennom en omfattende ombygging og fornyelse, og bidrar med betydelig kapasitet og infrastruktur for fremtidige øvelser.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Bent-Joachim Bentzen klippet av snoren holdt av Direktør Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen og JWC Commander Generalmajor Piotr Malinowski, for å markere gjenåpningen av fjellanlegget.

Komplisert byggeprosjekt i fjellhall

Prosjektet ble påstartet i oktober 2020, og ferdig levert for åpning og bruk to år senere. Oppdraget er finansiert av NATO. Forsvarsbygg er byggherre, og Backe Rogaland har vært hovedentreprenør. Det er et byggeprosjekt i en fjellhall, med store og kompliserte leveranser innen både infrastruktur og teknologi. Prosjektet er levert både på tid og kostnad.

Direktør Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen kom inn på betydningen av JWC i sin tale under åpningen:

- Vi vil takke JWC og alle som arbeider her for at dere er til stede i Norge. Dette er viktigere enn noensinne, særlig sett i lys av krigen som raser i Ukraina. JWC tilbyr en viktig funksjon for NATO. Vi er stolte av å ha bygget et moderne øvingsanlegg, og for å gjøre dette NATO-prosjektet mulig, sa Thoresen.

Les mer om Joint Warfare Centre her.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.