Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Droner og fjernstyring av bygg

Seks studenter ble i 2022 tilbudt summer internship hos oss. Det er første gang Forsvarsbygg inviterer studenter til å være med å utvikle virksomheten vår. 

- Vi er veldig fornøyd med den innsatsen som studentene gjorde. Vi setter pris på at de bidrar med sin kompetanse inn i vårt fagmiljø. Erfaringen er så god at vi skal fortsette å invitere studenter til oss, sier direktør Forsvarsbygg Thorbjørn Thorsen.

Faglige og sosiale aktiviteter

Gjennom seks uker fikk studentene delta på et skreddersydd faglig og sosialt opplegg. De jobbet i tverrfaglige team med god støtte fra en mentor. Resultatet fikk de presentere for Forsvarsbyggs ledelse. I tillegg fikk de delta på spinning, padling, padle og grilling.

Fjernstyring av bygg

De seks studentene ble delt i to team med forskjellige oppgaver. Det ene teamet fikk jobbe med fjernstyring av bygg. De så på hvordan teknologi kan gi mer effektiv energibruk og hvordan feil og mangler kan avdekkes på bygg.

- Det handler blant annet om hvordan bygg kan bli selvdrevne. For eksempel at de selv kan regulere inneklimaet i forhold til hvor mange som oppholder seg i bygget, sier Rein Mellbye Van Vliet (27).

I følge Louise Bauer-Nilsen (26) kan en varmesentral i en militærleir i fremtiden lære hvordan og når byggene i militærleiren brukes. De får kunstig intelligens.
- Hvis bygget også forstår værmeldingen, kan varmesentralen selv forutse og beregne nøyaktig hvor mye energi det er behov for til enhver tid. Da får Forsvaret mer penger til kuler og krutt, sier hun.

Bruk av droner

Det andre teamet fikk utrede «Bruk av droner». De svarte på i hvilke prosesser kan vi bruke droner, og hvor gevinsten er størst på å bruke droner.

- Vi er interessert i å se hvordan droner kan brukes i fremtiden av Forsvarsbygg til å gjøre oppgaver som i dag utføres av mennesker, sier Ole-Mikal Fløgstad (25). For eksempel å klarere skytefelt, sjekke tilstand av fasader og tak på bygg og transport av varer, legger Sondre Westby Liestøl (22) til.

Eirik Seppola (25) har praktisk erfaring fra Forsvarsbygg i Harstad, hvor han var sommervikar i flere år.
- De siste somrene har jeg jobbet som teamleder for åtte ungdommer med å vedlikeholde grøntareal lokalt. Det har gitt god innsikt i de oppgavene vi ser på ift. droner. Det er mange tunge oppgaver som teknologi kan ta seg av i fremtiden, sier han.

Arbeid på tvers

Det ligger mye verdi i samhandling mellom mennesker i organisasjoner.
-Målet er å bidra til økt samhandling så vi kan utnytte kunnskap på tvers i organisasjonen for å løse komplekse problemstillinger, sier Eline Hagen Hettevik (24). 
Det oppsummerer godt hva masterstudentene bidrar med.

Hvor er studentene fra?

Sommeren 2022 kom studentene fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Universitet i Oslo, Høyskolen Kristiania, Norges Handelshøyskole (NHH) og Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Lønn og CV

 Studentene mottar lønn for arbeidet sitt: De begynte hos Forsvarsbygg den 20. juni og var hos oss i seks uker, hvorav to var ferie. Sommerjobben kan føres som relevant arbeidserfaring på egen CV.

 

 

Arbeidssted

Studentene hadde arbeidssted i Oslo sentrum.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.