Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Klart for bygging på Jan Mayen – storkontrakt inngått

En total fornyelse av bygningene på den strategisk viktige vulkanske øya skal sikre fortsatt norsk tilstedeværelse og aktivitet. 

Forsvarsbygg inngikk denne uka kontrakt med Hæhre Arctic AS på til sammen om lag 820 millioner kroner. Planleggingen har pågått over en lengre periode. Grunnarbeidene starter til høsten, og byggene skal stå ferdig tidlig i 2027. 

 

Bygger et nytt samfunn

 Prosjektet "Nytt hovedbygg Jan Mayen" omfatter et helt nytt hovedbygg for forlegning og tjeneste/velferd samt ny nødforlegning. Ny storgarasje og to nye naust er i tillegg opsjoner i kontrakten.

Dessuten skal det utføres infrastrukturarbeider utomhus, rehabilitering av to sekundærbygg, samt at dagens stasjon rives. Hovedbygget skal inneholde alle funksjoner personellet på øya trenger for å utføre sitt viktige oppdrag, ofte under ekstreme klimatiske forhold. Bygget dimensjoneres for å tåle kraftige jordskjelv. Den arktiske øya har også en aktiv vulkan. 

 

-Dette er et prosjekt med stor betydning for Norge og for Forsvaret. Jan Mayen er en isolert øy langt ute i havet. Prosjektet har helt spesielle geologiske, geografiske og logistikkmessige utfordringer.  Dette vil kreve god planlegging og høy grad av samspill mellom aktørene. Det skal vi få til sammen med Hæhre, alle de involverte underleverandørene og ikke minst Forsvaret. Vi i Forsvarsbygg er stolte over å ha oppdraget med å få dette på plass. Dette er kjernen av vårt samfunnsoppdrag, uttaler direktør Forsvarsbygg, Thorbjørn Thoresen. 

 
Strategisk viktig

 - Vedtaket om nybygg er svært viktig blant annet for å sikre norsk tilstedeværelse og suverenitet på Jan Mayen i fremtiden. Prosjektet gjør også at vi kan tilby våre ansatte en trygg og moderne arbeidsplass. Dette ser vi meget frem til, sier sjef Cyberforsvaret, brigader Halvor Johansen i en kommentar. 

 
Også kontraktspartner og entreprenør Hæhre Arctic er fornøyd: 

-Vi gleder vi oss veldig til å planlegge detaljene, og komme i gang på byggeplass. Vi er stolte og ydmyke over å få ansvaret for, sammen med byggherre Forsvarsbygg, og et kompetent lag av rådgivere, arkitekter og underentreprenører, å gjennomføre et så tøft prosjekt på den mest avsidesliggende øyen på den nordlige halvkule, sier daglig leder i Hæhre Arctic Audhild Storbråten.  

 

Ikke A4

-Det nye hovedbygget skal inneholde forlegningsdel, kjøkken, kontorer, verksted, elektronikkavdeling, trening/gymsal, fritidsrom, brannstasjon og sykestue. Alt personellet trenger for helt å klare seg alene langt ute på ei øy i havet, uttaler prosjektleder i Forsvarsbygg, Randi-Grethe Pedersen. 

 

Pedersen trekker også frem de mildt sagt uvanlige utfordringene som må løses underveis: 

 

-Det har vært målt jordskjelv opp mot 6,8 på Richters skala på øya. Ingen andre steder i Norge er det jordskjelv som kan sammenlignes med denne styrken.  Om ikke det var nok, så har Jan Mayen det som er Norges eneste aktive og verdens nordligste vulkan, Beerenberg, som ruver 2277 meter over havet.  Den hadde sist utbrudd i 1985.   

 

-Vi må derfor være forberedt på en lang rekke scenarioer når vi sammen planlegger dette, forklarer hun. 

 

Krevende logistikk og vernet område

 -I tillegg er øya et naturreservat, og forsyninger må entes flys eller kjøres inn per båt. Alt i et arktisk klima, med det som det innebærer av usikkerheter og utfordringer. Bare det å planlegge logistikkflyten av folk, materialer, utstyr og masser er derfor en enorm oppgave, som må løses i tett samarbeid med Hæhre og alle underleverandørene, avslutter hun. 

 

Samspillentreprisen som nå er signert mellom Forsvarsbygg og Hæhre Arctic innebærer også bruk av en rekke underleverandører. Disse er: 

 

  • Arkitekt: Link Arkitektur AS 
  • Prosjekterende: Sweco og exa nordic.
  • Massivtre: Woodcon AS
  • Moduler: Skanska Husfabrikken AS
  • Tak: Lett-Tak Systemer AS
  • VVS: RørTek AS
  • Ventilasjon og automasjon: Hamstad AS
  • Elektro: Elman Steinkjer AS
  • Stålkjernepeler: Fundamentering AS - FAS
  • Stål: Maritim Sveiseservice AS

 

TEAMBILDE: Fra venstre: Torgeir Madsen (Cyberforsvaret), Randi-Grethe Pedersen (prosjektleder Forsvarsbygg), Thorbjørn Thoresen (direktør Forsvarsbygg), Jostein Nordstrøm (prosjektdirektør Hæhre), Martin Øen (prosjektleder Hæhre) og Snorri Páll Snorrason (rådgiver). Eksisterende stasjonsbygg (hovedbygg) i bakgrunnen. Nå skal et helt nytt hovedbygg på plass.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.