Sykestua i Finnmarkhallen er et godt eksempel med å øve på totalforsvaret i praksis. Hallen fungerte som en legevakt, førstelinjetjenesten, for militært personell som deltok under øvelsen. Her fikk det sivilmilitære samarbeidet øvd på samhandling med militær aktivitet, samtidig som hallen var aktivt i bruk for skoler og idrettslag.
Sivilmilitært samarbeid er totalforsvar i praksis
Daglig leder i Finnmarkhallen, Tommy Heggernes, har stått på for å tilrettelegge Forsvarets behov under leieperioden. De friga håndballbanen og garderobefasilitetene til Trenreg i Forsvaret.
- Samarbeidet under Nordic Response har gått utmerket. Vi har løst utfordringene underveis med Forsvarsbygg og håper at vi har fått vist at vi er en del av totalforsvaret, forteller Heggernes.
Han forteller videre at lærdommen etter øvelsen er at med smidighet løser de fleste utfordringene seg. Innbyggerne fra Alta opplevde at Forsvaret er viktig.
- Det er lagt igjen betydelig summer for næringslivet. For Finnmarkhallen betyr det en god inntekt i leieperioden. Hallen er et ideelt AS som er eid av idrettslagene i byen, sier Heggernes og ønsker Forsvaret tilbake ved en senere anledning.
Stor kapasitet hvis behovet blir stort
Sykestua som Forsvaret etablerte i idrettshallen, hadde god kapasitet.
- Vi er førstelinjetjenesten for NR24, eller ROLE 1, som det betegnes i Forsvaret, forteller Thomas Syljeset, oversykepleier i Forsvaret.
Soldater som er syke, eller lettere skadet, kommer til sykestua i hallen. Her er de inne for lettere behandling, og sendes deretter tilbake til øvelsen. Trenger de tyngre behandling er det nærmeste sykehus som skal behandler pasienten.
Forsvaret har også eget mobilt tannlegeutstyr som de monterer opp i sykestua. Her behandlet de vel fem pasienter daglig med reelle behov som oppsto mens de var på øvelsen.