Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Nato investerer på Ørland

Ørland flystasjon er Norges kampflybase, og et betydelig byggeprosjekt i den norske forsvarssektoren. Nato bidrar til investeringene.
- Et viktig bidrag til finansieringen av investeringene på Ørland, sier Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg.

Norge har fått NATO-finansiering på grunn av AWACS, et flybåret tidlig-varslingssystem og kontrollsenter der Ørland som er en fremskutt operasjonsbase.
Derfor bidrar også NATO til investeringene på basen, gjennom Natos investeringsprogram (NSIP). Forrige uke godkjente programmet tre prosjekter på Ørland, henholdsvis oppgradert trafikkavviklingsplattform Nord, parallelltaksebane Yankee og et påbygg til vedlikeholdsbygget på Ørland. Den totale refusjonen fra NATO utgjør ca 285 millioner kroner til disse prosjektene.

Viktig bidrag til finansiering

- Dette er et viktig bidrag til finansieringen av kampflybasen, men det er kanskje enda viktigere at det bekrefter at Norge og Nato står sammen om investeringene som må til for å bygge norsk forsvarsevne. Kampflybaseprosjektet på Ørland er et stort og komplisert program der personell, materiell, infrastruktur og IKT-løsninger må fungere sammen for at de nye flyene skal kunne spille den rollen vi ønsker i forsvaret av Norge. Da er det et viktig signal at NATO bidrar, sier Thorbjørn Thoresen, direktør for Forsvarsbygg.

Koordineringen av Natos innsats i Norge skjer i tatt samarbeid mellom Norges delegasjon til Nato (NORDEL), samt fagmiljøene i Forsvarsbygg og Forsvarsmateriell, som koordinerer Norges arbeid opp mot Natos investeringsprogram.
- Jeg vil takke NORDEL og Forsvarsmateriell for godt samarbeid, både på dette og andre kommende prosjekter. Vi kommer til å se økte Nato-investeringer i Norge i tiden fremover. Da er det godt å se at vi er godt koordinert i sektoren, sier Thoresen.

Norges nye kampflysystem F-35 opererer ut fra 132 luftving på Ørland. Det samme gjør en norsk luftvernbataljon med NASAMS III, samt en rekke andre baseforsvarstjenester.
Byggingen av Ørland flystasjon som Norges kampflybase startet i 2015. Det har vært og er fortsatt et av forsvarssektorens aller største infrastrukturprosjekter. Ørland benyttes hyppig av fly og styrker fra andre allierte land, og er sett på som en viktig base i NATO.

 

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.