Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Norgesmestere på modellering av bygg

Digitale bygningsmodeller av eksisterende bygg gjør at planlegging og utviklingsoppgaver kan gjennomføres langt mer effektivt i fremtiden. Straks runder vi én million kvadratmeter digitalisert, modellert bygningsmasse. Det holder til en uoffisiell norgesrekord.

- Velkommen til en fremtid, der du kan bevege deg rundt i en digital tvilling av bygget leier, eller er bruker av forteller Øyvind Olav Lodten i Forsvarsbygg. Det er nyttig når du har behov for å gjøre endringer eller tilpassinger i bygget. Siden 2018 har et dedikert team hos oss jobbet med å lage bygningsmodeller på grunnlag av eksisterende tegninger.

Snakker vi om tidenes tålmodighetsprøve her, Øyvind?

- Det kan du gjerne si, for arbeidet er omfattende, tar tid og krever stor nøyaktighet. Med det sagt, ser vi jo resultatene umiddelbart og modellene kan tas i bruk av alle med behov så fort de er kvalitetssikret, poengterer Øyvind. Vi registrerer jo dessuten at mange både har og vil få stor nytte av innsatsen som legges ned.

Enkle modeller med potensiale for fullverdige digitale tvillinger
Modellene som lages er relativt enkle der korrekte arealer, geometri, rom og volum er det viktigste. De kan grovt sett erstatte plan, snitt og fasadetegninger fra en arkitekt. Det er et mål at modellene gradvis utvikles mot å bli digitale tvillinger av byggene de representerer, med mer utfyllende informasjon om tekniske fag.

Etter at modelleringen er gjort, kontrolleres hvert enkelt bygg gjennom befaring der aktuelle kapasiteter telles og lagres på romnivå. I tillegg kontrolleres arealer opp mot eiendomsregisteret.

Arbeidet ble påbegynt i 2018 med to ressurser. Fra i år ble teamet utvidet med tre nye medarbeidere som modellerer og befarer bygg på fulltid. Nå nærmer vi oss nå én million kvadratmeter med modellerte bygg, ca 1000 i tallet.

Fire år igjen før målstreken er nådd
- Vi i Forsvarsbygg er først ute i landet med å få digitale modeller over en så stor del av bygningsmassen. Målet er å være helt ferdig til 2024, avslutter Øyvind Olav Lodten.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.