Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Norges største miljøprosjekt

Gjenbruk og foredling av flere tusen bygninger, opprydding av gamle miljøsynder og store arealer som frigjøres for allmennheten og til ny spennende bruk. Det er noen av de mange positive effektene som følge av avhendingsprosjektet, der Forsvaret selger bygg og eiendom de ikke lenger har behov for.
Image "1094734186.03.jpg" without description
Direktør Sverre Tiltnes

-Da jeg første gang kom inn som leder var det mye snakk om å rive det gamle og heller bygge nytt. Slik er det heldigvis ikke blitt. Nå er det gjenbruk og etterbruk som gjelder, opplyser administrerende direktør Sverre Tiltnes i Skifte Eiendom.

Skifte Eiendom har ansvaret for å gjennomføre avhendingsprosjektet, der inntekter fra salg av tomter og bygninger skal brukes til å effektivisere og modernisere forsvaret.
Eiendom, bygg og anlegg (EBA) utgjør 40-50 prosent av landets miljøbelastning. Gjenbruk av det som allerede er bygd, er derfor noe av det edleste som kan gjøres på miljøområdet.
-Dette er tidenes miljøprosjekt. For hver kvadratmeter som kjøpes av oss spares en kvadratmeter nybygging, sier Tiltnes.

Klarert grunn
I Norge finnes det knapt igjen noe jomfruelig byggegrunn. Alle eiendommer som selges av Skifte Eiendom er nøye kartlagt for forurensning. Der det er påvist forurensing er det enten allerede ryddet opp eller kjøperne får anvist gode løsninger som både fjerner gamle synder og som hindrer framtidig forurensning.
-Vår innsats fører til at miljøet spares for store belastninger. Øystein Dahle har lansert begrepet ”nok er best”. Vi er verdensmester på konsumering av eiendom. Derfor satser vi på gjenbruk og foredling av det som allerede er skapt fremfor å bidra til økt forbruk. Vi ønsker å få det beste ut av det vi allerede har og skaper et mer nøysomt samfunn, sier Titnes.

Solberg-effekt
Tiltnes opplyser at han altfor ofte har opplevd at lokalpolitikerne prater ned fremtidstroen på egne lokalsamfunn framfor å se mulighetene etter at forsvaret har flyttet. Når folk begynner å tro på elendighetsbeskrivelsen blir det vanskelig. Da er det mye bedre å ha et mulighetsfokus, slik som på Våler syd for Elverum.
-I Våler innledet de et kompaniskap med oss for å utvikle den fraflyttede militærleieren til et nordisk motorsportsenter med alt fra baner til opplæringsfasiliteter og hotell. Planene passer som hånd i hanske med at Spydebergs store sønn, Petter Solberg, ble rallyverdensmester. Spydeberg ligger bare noen mil syd for Våler.

Åpner nye friområder
Men i tillegg nye arbeidsplasser, fører også avhendingsprosjektet til at enorme områder både langs kysten og i innlandet blir frigjort til friområder og allmenn ferdsel. Skifte Eiendom har som overordnet policy aldri å utfordre allmenne interesser. Der lokalsamfunnet ønsker friområdet, blir dette godtatt.
-Men vi lar aldri utviklingsperspektivet hvile. I utgangspunktet er vi uenig i at friområder skal legges ut på en passiv måte. For Ranøy utenfor Kristiansand S argumenterte vi for å tilrettelegge for leirområder og for bevegelseshemmede. For det store flotte området Brettingen i Trondheimsfjorden, drøfter vi nå hvordan dette kan gjøres mer tilgjengelig for folk flest, opplyser Tiltnes.
Omgjøring av tidligere forsvarseiendom til friområder bidrar også til varig vern av en rekke høyverdige biotoper og økosystemer over hele landet.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.