Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Raufoss rammes av miljøsynder

Investorene vil ikke ta i Raufoss med ildtang etter tidligere dumping av ammunisjon i Mjøsa. Selskapet trenger penger i løpet av året, om ikke skifteretten skal bli siste stoppested.

Fra Aftenpostens nettside 18.03.03:

Tregt
-Vi har signalisert tidligere at vi trenger kapitaltilførsel for å fullføre utbyggingen i Canada i løpet av året, og det er ingen forandringer i det synet, sier finansdirektør Tor Stokke i Raufoss til Aftenposten.

Søndag kveld pakket styreleder Karl Glad, avtroppende Raufoss-sjef Ottar Henriksen og visekonsernsjef Leif Bronken kofferten og reiste utenlands for å skaffe penger, ifølge Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen var at det langt fremskredne salgsforsøket av Raufoss' hjulopphengsvirksomhet til fransk-nederlandsk-italienske Euralcom gikk i vasken før helgen.

Et de store problemene til Raufoss er garantiforpliktelser i forbindelse med tidligere miljøsynder. Noe er knyttet til selve næringsparken, men det som har skapt mest oppsikt, er tidligere dumping av ammunisjon i Mjøsa - som også er en kilde for drikkevann.

Miljøheft
-De miljøproblemene hefter ved alle aksjeselskaper som hører til der. Og ved internasjonale transaksjoner i dag er det bort i mot umulig å få noen til å være villige til å overta miljøforpliktelsene. Det er noe av bakgrunnen for at det røk med Euralcom også, sier Stokke.

Til Dagens Næringsliv sier konsernsjef Ottar Henriksen at selskapet ikke driver for kreditors regning ennå, men gjør det snart. Dermed må det reises penger, og de må reises raskt.

Som en del av det å sikre Raufoss, vil styreleder Glad ta kontakt med Nærings- og handelsdepartementet for å diskutere hvem som skal ta ansvaret for miljøproblemet. Det var staten som var eneeier av Raufoss Ammunisjonsfabrikk da ammunisjonen ble dumpet i Mjøsa. Dumpingen ble oppdaget i 1999.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.