Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Ny epoke for Lahaugmoen

Et nytt kapittel i livet til Lahaugmoen leir har begynt. Over 250 år med militær historie ble avsluttet da splittflagget ble firt for siste gang og leiren formelt overlevert til de nye eierne.

Nå er det Anthon B. Nilsen Eiendom som skal forvalte arven videre på Lahaugmoen.

Betydelig ny virksomhet
Det er allerede betydelig ny virksomhet i leiren. Politi og brannvesen bruker deler av leiren til øvingsformål, Forsvaret leier midlertidig lagerplass mens entreprenørfirma som har prosjekter i nærheten ønsker å leie forlegning til bygningsarbeidere.

De endelige planene for utviklingen av eiendommen er imidlertid ennå ikke klare. Her ønsker de nye eierne en prosess der vertskommunen og andre parter kan gi sine innspill.

Strategisk beliggenhet
Med sin strategiske beliggenhet inntil Oltidsveien og Gamle Trondhjemsvei fikk det som opprinnelig var Lahaug gård allerede på 1700-tallet militær betydning. Den siste av sju varder som varslet Akershus festning om Karl den 12.s angrepsforsøk i 1716, lå her. Mot slutten av dette århundret hadde det Skedsmodske Dragonkompani fast tilhold på Lahaugmoen.

Under den andre verdenskrig holdt tyskerne til i leiren og ved krigens slutt var det fortsatt 3000 tyske soldater i leiren. Leiren falt imidlertid uten kamp. Senest var det Forsvarets Sanitet som holdt til i leiren.


Image "1128587354.43.jpg" without description
Splittflagget ble overrakt
adm. dir. Knut H. Hansen i
Anthon B. Eiendom
Foto: Matti Bernitz, C360

 

Splittflagget fires for siste gang
Splittflagget ble firt for siste gang under Brigader Geir Holmenes' kommando. Holmenes trakk frem betydningen avhendingen av forsvarseiendom har for den store omstillingen Forsvaret er inne i. Brigader Holmenes har selv tjenestgjort i leiren mens den ennå var militær, og han innrømmet at det ikke var uten vemod han nå var med på å overføre leiren til sine nye eiere.

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.