Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Flyttevask i skjærgården

Innbyggerne i Kristiansand får nå en rengjort og forurensningsfri skjærgårdsidyll i Marvika. Svabergene er allerede renset, og i 2006 står havbunnen for tur.

4 000 kubikkmeter jord byttet ut

Image "1146140289.24.jpg" without description
Marvika - en skjærgårdsidyll
Foto: Roy Urvik/Urkraften

 

Skifte Eiendom byttet ut 4 000 kubikkmeter jord på Marvika marinebase i 2005, og i 2006 skal sjøbunnen utenfor basen renses. Arbeidet skjer som et samarbeidsprosjekt mellom kommunen, Fylkesmannen, Kristiansand havn og de store industribedriftene i byen.

Stor jobb
Marvika, som er en nedlagt orlogsstasjon, ligger øst for Kristiansand sentrum på en stor, grønn halvøy med lang strandlinje og flotte svaberg. Her er et ypperlig turområde, og svabergene kan lokke mange badegjester. Men man kunne ikke la barn leke i strandkanten før Skifte Eiendom hadde gjennomført en betydelig ryddejobb.

Forsvaret rydder opp
- Det er Forsvarets politikk å rydde etter seg og områdene i Marvika var preget av årevis med forsvarsvirksomhet. For 30-40 år siden brukte man store mengder kjemikalier uten å vite hvor skadelige de var når de rant ned i grunnen og videre ut i sjøen, forteller Egil Danielsen, prosjektleder i Skifte Eiendom Vest.

Image "1146140316.68.jpg" without description
Foto: Roy Urvik/Urkraften


Nå ligger imidlertid de helseskadelige jordmassene trygt forvart i et spesialdeponi.

Fjorden skal renses
Miljøgiftene som i årtier ble sluppet ut i naturen har samlet seg opp i levende organismer, som har ført til at fisk fanget i Kristiansandsfjorden er for forurenset til å selges. Men snart er forhåpentligvis denne sørgelige tilstanden historie.8,5 millioner til nå
Opprenskingen har til nå kostet 8,5 millioner kroner, og betydelige kostnader gjenstår i forbindelse med mudring og rensing av 50 000 kvadratmeter havbunn utenfor den tidligere basen.

Ny fotballstadion
I tillegg til friarealene skal deler av eiendommen i Marvika utvikles til boligformål. Kommunen har også planer om et nytt fotballstadion for Kristiansands stolthet, Start.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.