Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Snøheim tilbake til folket

Etter 48 år på Forsvarets hender, ble turisthytta Snøheim i dag formelt overlevert til sin opprinnelige eier, Den norske Turistforening (DNT). Hytta ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark og har en fantastisk utsikt til majestetiske Snøhetta. Nå går DNT i gang med å utvide hytta slik at de kan ta i mot de første gjestene i 2010.

Direktør Roger Jenssen i Skifte Eiendom overleverte hytta til Turistforeningen på vegne av den norske stat i en seremoni på Snøheim i dag.

Snøheim ligger inne på Hjerkinn skyte- og øvingsfelt hvor Forsvarets aktiviteter nå er i ferd med å avvikles. Det er iverksatt et stort naturrestaureringsprosjekt for å fjerne alle spor etter Forsvarets virksomhet. Snøheim returnerers til sin opprinnelige eier, DNT, slik at et fantastisk område blir mer tilgjengelig for entusiastiske fotturister.

Snøheim er tegnet av arkitekt Henrik Biong som vant en arkitektkonkurranse utlyst av DNT i 1946. Bare deler av det opprinnelige vinnerutkastet ble bygget ut, men Snøheim ble likevel modell for andre av Turistforeningens hytter.

Nå er arkitekt Paul Henrik Biong, sønn av den opprinnelige arkitekten, engasjert av DNT til å tegne utvidelsen av anlegget i tråd med det opprinnelige vinnerutkastet fra konkurransen. Det planlegges blant annet 80 nye sengeplasser som skal stå ferdig i 2010.

Helt siden 1880-årene har det vært merkede vandreruter i Doverfjell-Sunndalsfjella nasjonalpark ved foten av Snøhetta. Den første turisthytta i området kom allerede i 1888. Snøheim ble bygget på oppdrag for Den norske Turistforening i 1952, men ble allerede i 1959 overtatt av Forsvaret i forbindelse med utviklingen av Hjerkinn skyte- og øvingsfelt. Hytta har i svært begrenset omfang blitt brukt som forelgning i forbindelse med øvelser, og fremstår derfor med mange av de originale detaljene. Romnumrene er for eksempel rosemalt for hånd og det er to tørkerom – ett for kvinner og ett for menn slik at kvinnenes undertøy kunne tørke i fred.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.