Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Friluftsområde med militært kulturlandskap

Til nå er om lag 80 tidligere forsvarseiendommer spredd over hele landet tilgjengeliggjort for allmennheten, og sikret i fortsatt offentlig eie. Den kanskje vakreste eiendommen av dem alle, Rakke friluftseiendom på Stavern i Larvik kommune, ble forvaltningsoverført fra Skifte Eiendom til Direktoratet for naturforvaltning tirsdag 4. november.
Image "1225961076.73.jpg" without description

Rakke friluftseiendom er på om lag 80 dekar. Med sine tydelige spor fra tyskernes festningsanlegg utgjør området et flott militærhistorisk kulturlandsskap i tillegg til sine friluftskvaliteter. Forsvaret har i tillegg leid 160 daa som tilleggsareal i forbindelse med øvelsesområdet. Dette området er tilbakeført grunneier i i ryddet og sikret stand.

- Vi er veldig fornøyd med at denne flotte eiendommen nå blir tilgjengelig for allmennheten, sier prosjektleder i Skifte Eiendom Trond Nordby.

Image "1225961156.0.jpg" without description


Direktoratet for naturforvaltning har inngått avtale med Larvik kommune om forvaltningen av friluftseiendommen.

Omfattende miljøsanering
Skifte Eiendom har ryddet og sikret eiendommen, fjernet inngjæring og adgang forbudt-skilt og satt opp informasjonstavler som viser hvordan anlegget så ut i 1940-årene.

Arbeidet er utført slik at sporene av forsvarsinstallasjonene er godt lesbare i terrenget.

Image "1226050985.67.jpg" without description

Miljøsanering er en sentral del av Skifte Eiendoms samfunnsansvar. I 2007 var miljø-, rydde- og rivekostnadene på 84,7 millioner kroner. Estimatet for 2008 ligger på 150 millioner kroner.

- Miljøsanering av forsvarseiendommer som skal avhendes er en viktig del av Skifte Eiendoms samfunnsansvar. Derfor brukes en betydelig andel av inntektene fra salg av forsvarseiendommer til miljøsanering, rydding og sikring av grunn, bygningsmasse, skytefelt og stillingsanlegg, sier prosjektleder i Skifte Eiendom Trond Nordby.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.