Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Vakre Meløyvær offisielt fredet

Torsdag 27.juni ble vakre Meløyvær fort offisielt fredet. Riksantikvaren og Forsvarsbygg hadde invitert til høytidelig markering som fant sted i strålende sol og sommervær.

Direktør Marit Jakobsen Leganger i Skifte eiendom er fornøyd at med at det historiske fortet nå blir fredet.

-Med dette tar vi vare på historie som er så fersk at det nesten er lett å glemme at det faktisk dreier seg om historie. Det er viktig å huske på at det om noen år er museum og historikere som må hjelpe oss med å forstå hva vi faktisk tenkte, hva vi fryktet, og ikke minst, hvorfor Forsvaret gjorde som de gjorde, sa Leganger i sin tale under åpningen.

Hun avsluttet med å komme med et ønske om at så mange som mulig vil benytte anledningen til å besøke anlegget, både i dag og i tiden som kommer.

Meløyvær fort ble ferdigstilt i 1989 og representerer et av de sist bygde anleggene med faste våpeninstallasjoner i Norge. Kanonen er bygget i et mer enn 30 meter dypt anlegg som er utstyrt slik at det skal være selvforsynt med vann og strøm i en krisesituasjon. Kystartillerifortene ble bygget fra midten av 1970-årene og opp til 1990-årene og slutten av den kalde krigen. Formålet var å beskytte sjøinnløpene til vitale deler av landet og ofte som erstatning og supplering av allerede anlagte ekstyske anlegg langs kysten. Meløyvær fort er det første av tre fort som nå fredes etter kulturminneloven som et eksempel på denne delen av vår militære historie.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.