Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Offisiell åpning av Karpedammen kafé på Akershus festning

Tirsdag 24. mai var det offisiell åpning av Karpedammen kafé på Akershus festning. Kafeen er et ledd i helhetsplanen for Akershus festning der det skal satses på å styrke festningsområdet for allmennheten. Arrangementet hadde storfint besøk med forsvarsminister Kristin Krohn Devold, forsvarssjef Sverre Diesen og byråd Grete Horntvedt fra Oslo kommune. På bildet ser vi festningens kommandant Geir Holmenes ønske de inviterte velkommen.

I sin tale viste forsvarsminister Kristin Krohn Devold til en undersøkelse gjort av Aftenposten i fjor som viste at Akershus festning er det stedet oslobeboerne er mest stolte av. Hun mante til fortsatt kreativitet med tanke på bruken av festningen. Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Grete Horntvedt, konstaterte at festningsområdet er populært blant tilreisende turister. En kafé med uteservering vil bidra til å trekke fastboende til festningen. Karpedammen er en vakker perle!, avsluttet hun i sin tale.

Image "9998_3938.jpg" without description

ÅPNING: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sto for åpningen av Karpedammen kafé.

Image "9998_3933.jpg" without description

UTESERVERING: Byråd for byutvikling Grete Horntvedt og forsvarssjef Sverre Diesen i hyggelig samtale.

Historiske Karpedammen

  • Karpedammen av i dag ble gjenskapt på 1960-tallet etter å ha vært gjenfylt i vel 100 år. Dammen er en av flere dammer som fantes inne på festningen i eldre tid og som er vist på kart fra slutten av 1600-tallet og fremover.
  • Kafeen ligger i "Store Provianthus" som ble bygget i 1690 og senere forlenget på 1700-tallet til den størrelsen den har i dag. Bygningen ble brukt til lagring av korn og andre matvarer.
  • Fra begynnelsen av 1800-talet ble bygningen en del av Akershus Landsfengsel og ble innredet med celler og arbeidsstuer.
  • Bygningen ble innredet til kafé og kantine for Forsvarets Skolesenter i 1999, opplyser rådgiver Miljø og kulturminnevern Christian Borhaven i Forsvarsbygg.

Tekst og foto: Ivar A. Berge

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.