Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Pansret vegetasjonsrydding på Hauerseter

Markedsområde Romerike har brukt en god porsjon kreativitet når de skulle rydde skog og vegetasjon langs gjerdetraseen rundt Hauerseter ved Sessvollmoen. En vernet bedrift fikk felle trær til eget vedutsalg, en lokal skraphandler fikk gratis ta ned det gamle gjerdet mot at han selv fikk vrakpanten, og Nasjonalt støtteelement (NSE) fikk tiltrengte øvingstimer i bergingspanseren – der driftskostnadene ble betalt av Forsvarsbygg.

– Gjerdetraseen rundt Hauerseter er vårt ansvar, og en del av gjerdene var klare for utskifting. For å gjøre vedlikeholdet enklere og mer effektivt i ettertid, så bestemte vi oss i tillegg for å rydde traseene for skog og vegetasjon, forteller driftssjef i Markedsområde Romerike, Jonny Fjeld.

Og løsningen var både kreativ og økonomisk. En vernet bedrift har hogd trær til eget vedutsalg, og en lokal skraphandler fikk vederlagsfritt ta ned det gamle gjerdet mot at han selv fikk panten på jernet.

– I tillegg fikk vi hjelp fra Nasjonalt støtteelement (NSE) som trengte kjøretrening med bergingspanseren, og som gjør at arbeidet går mye fortere, forteller Johnny, og legger til at driftskostnadene som NSE har, betales av markedsområdet.

Det gamle gjerdet måtte erstattes på grunn av innbrudd, og gjerdeentreprenøren ble valgt etter felles anbud på flere nødvendige gjerdejobber. Arbeidet med å rive gamle gjerder og rydde gjerdetraseene skulle egentlig ikke ta til før på vårparten, men på grunn av den noe spesielle vinteren, så er jobben allerede godt i gang.

– En annen fordel med dette, er at vi har mulighet til å bruke både eget personell og utstyr til å bistå dette arbeidet på grunn av mindre snøbrøytingsoppdrag, forteller Jonny.

Image "10559_2.jpg" without description

 Vognkommandør Øystein Tyborgnes (t.v.) og vognfører Terje Høyem fra NSE, sammen med Oddmund Nyhuus og Leif Otto Tørstad fra Forsvarsbygg. Markedssjef Thomas Odiin og driftssjef Jonny Fjeld bak.

NSE er en underavdeling av CSS-bataljon (Combat Service Support), som er en logistikkavdeling i hæren. Oppdraget med å rydde vegetasjon var derfor midt i blinken for vognfører Terje Høyem. NSEs bergingspanser er en ombygd Leopard på over 40 tonn og med 830 HK.

– Jeg har tidligere vært vognkommandør, og har ikke så mye kjøretrening, så dette er gode timer å ta med seg, sier han.

 

Tekst/foto: Ove Helset

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.