Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Setermoen: Arealeffektivitet og trivsel

Utviklingen i Setermoen leir går i riktig retning – uansett hvor stor Hæren skal være i framtida. Det slo generalmajor Kjell Grandhagen fast da han tirsdag markerte at 120 nye befalshybler og en helt ny mannskapsforlegning ble tatt i bruk.

To ulike prosjekter står ferdig samtidig. Fem bygg til en samlet verdi på nærmere 90 millioner kroner har gitt Hæren et kraftig løft i bostandard for både befal og soldater på Setermoen. Mer enn 300 personer har fått splitter nye rom til fritid og søvn. Samtidig er byggene plassert der de skal være i den nye kompakte Setermoen leir som utvikles trinn for trinn.

Arealeffektive
Det er moderne bygg som er satt opp, med strenge krav til økonomi. Hver eneste kvadratmeter både for soldater og befal er nøye gjennomtenkt.
- På befalshybler har det vært vanlig med 40 kvadratmeter, utstyrt som et standard hotellrom. De 120 nye hyblene er på bare 25 kvadratmeter netto, men har likevel eget soverom og et enkelt kjøkken. Det er nøkternt, men det øker trivselen og gir god økonomi.

Image "9998_3810.jpg" without description
I den nye mannskapsforlegningen er det 10 kvadratmeter til disposisjon per beboer, men hver kvadrat er maksimalt utnyttet til boformål så det oppleves ikke trangt, sa prosjektdirektør Espen Robertsen i Forsvarsbygg Utvikling indre Troms. Han har ledet arbeidet med å utvikle og realisere begge prosjektene.
- Fra Hærens side er vi meget godt fornøyd med denne tilveksten. Trivsel er viktig for effektiviteten, understreket general Kjell Grandhagen.

Sverige
Troms Garnison leier de 120 nye befalskvarterene av den sivile entreprenøren Boligplan AS. Avtalen gjelder i første omgang i sju år. Husene er bygd ferdig i moduler i Sverige og levert og montert på Setermoen i løpet av noen hektiske vintermåneder. Fenrik Signy Camilla Eidstuen er nyinnflyttet og har bare positivt å si:
- Dette fungerer veldig bra. Å ha soverommet delt av fra oppholdsrommet er en stor fordel. Det eneste jeg kunne savne er stekeovn, smiler Eidstuen (bildet over).

Forbedring
I Sanitetsbataljonen er 30 av de 120 soldatene kvinner. Inntil for noen uker siden måtte de dele på tre slitte fellestoaletter ute i gangen. Ombudsmannen for Forsvaret påpekte allerede for mer enn ti år siden at den gamle forlegningen hadde klare mangler.
I den nye forlegningen er det 32 rom med eget bad, egen vaskemaskin og tørketrommel. Det har gitt soldatene en stor forandring i hverdagen, sammenlignet med den gamle brakka som nå er fraflyttet for godt.
- Det var en veldig forbedring å endelig få flytte hit, sier Maria Fjørtoft idet hun viser fram rommet hun vil dele med fem andre til sjefen for Hærens styrker, generalmajor Kjell Grandhagen.

Image "9998_3815.jpg" without description

FORBEDRING: - Stor forbedring å flytte hit, sier sanitetssoldat Maria Fjørtoft som viser fram badet til sjefen for Hærens styrker, generalmajor Kjell Grandhagen.

Tekst og foto: Terje Bartholsen
Forsidefoto: Forsvaret

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.