Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Forsvarsbygg vant miljøprisen Glassbjørnen

Torsdag 11. mai ble den nasjonale miljøprisen Glassbjørnen delt ut. Forsvarsbygg gikk av med seier i klassen innkjøp. - Dette er først og fremst en seier for alle våre dyktige renholdsmedarbeidere i Forsvarsbygg Utleie, sier Åke Appelqvist, direktør for Eiendomstjenester i Forsvarsbygg Utleie.

Glassbjørnen er en nasjonal miljøpris som i år deles ut for fjerde år på rad i regi av GRIP, en stiftelse som jobber for bærekraftig produksjon og forbruk.

Langsiktig arbeid
Arbeidet med Beste Praksis Renhold startet i 2002.

- Det har vært et langsiktig, målrettet arbeid for å nå de resultatene prosjektet har gitt oss, både økonomiske, miljømessige og metodemessige resultat. At vi i tillegg får denne prisen er en stor anerkjennelse for vårt arbeid, sier Alf Gustav Høstmark, Utviklingsansvarlig Renhold i Forsvarsbygg Utleie, ved mottagelsen av prisen.

Image "10844_1.jpg" without description

MINISTER GRATULERER: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (i midten) gratulerer Åke Appelqvist (t.v.) og Alf Gustav Høstmark (t.h.) med Glassbjørnen 2006. (Foto: Kaia Means)

Siden 2002 har Forsvarsbygg redusert kjemiforbruk med ca. 60 %. Dette utgjør 60 000 kilo kjemikalier. I tillegg er renholdskostnadene redusert med ca 50 millioner kroner.

En seier for renholderne
Når Appelqvist skal forklare hva som er de viktigste årsakene til at Forsvarsbygg vant, er han rask med å gi honnør til renholderne.

- Den enkelte renholder har gjennom endrede renholdsmetoder og holdninger bidratt til at vi vinner Glassbjørnen. Uten alle de dyktige renholdsmedarbeiderne i Forsvarsbygg Utleie hadde vi aldri vunnet denne prisen, sier han.

Forventninger
Forsvarsbygg er første "renholdsbedrift" som har vunnet klassen innkjøp i Glassbjørnens fireårige historie.

- Gjennom denne prisen ønsker vi å få synliggjort de forventningene det settes til oss som en offentlig bedrift med hensyn til bruk av miljøriktige produkter. Vi har et ekstra ansvar som offentlig aktør, men Glassbjørnen viser at vi har nådd forventningene, sier Høstmark.

Han legger til at rammeavtalen Forsvarsbygg har med S-Gruppen på renholdsartikler har gjort arbeidet med Beste Praksis Renhold mer miljøvennlig og effektivt.

- Forsvarsbygg har vært en pådriver ovenfor leverandører og kjemiprodusenter for at de skal levere miljøvennlig renholdskjemikaler. De har etter hvert bøyd av for våre krav til miljøkjemi, og det kommer stadig flere godkjente produkter på markedet, forteller Alf Gustav, og legger til at en stor honnør rettes til de ansatte i markedsområdene i Forsvarsbygg Utleie som har vært flinke til å ta i bruk de nye produktene.

- Det er flott at en offentlig aktør ligger i bresjen innen bruk av miljøkjemi, legger Appelqvist til.

Beste Praksis på andre områder
- Etter å ha sett resultatene av arbeidet vi har gjort med Beste Praksis innenfor renhold, ønsker Eiendomstjenester i Forsvarsbygg Utleie å se på andre områder innen drift og vedlikehold som vi kan utvikle Beste Praksis på. Et eksempel på dette er ENØK-tiltak, avslutter Åke Appelqvist.

Juryens begrunnelser for finalister og vinnere av Glassbjørnen 2006 (ekstern)

Tekst: Helge Andersen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.