Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

250 år gammel bombe funnet på Akershus festning

Andre nyttårsdag ble det funnet en 250 år gammel udetonert bombe på Akershus festning. – Dette er virkelig et spennende funn. Er dette kanskje et håndfast og eksplosivt bevis på Karl den 12. beleiring i 1716, spør antikvar Britt-Alise Hjelmeland, ved Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk.

Hjelmeland tror også kulen kan stamme fra Christian IVs øvelsesskyting mot Ekeberg, eller så kan den ha blitt båret opp fra byen, mot belønning, av datidens tingletere.

Den hule jernkulen har en 3 cm bred åpning på toppen, og veier om lag 18 kg. Heldigvis var kruttet som en gang har fylt kulen borte. Kulen har nedsmeltede ”ører” på hver side av hullet der trerøret med lunten ble satt inn. Slike kuler ble slynget ut fra en mortèr, en bombekaster som var i bruk fra 15-1600-tallet til midten av 1800-tallet.

- Siden kulen ikke er ødelagt, har jeg mest tro på teorien om at bomben kan ha vært brukt som treningsammunisjon under Christian IVs styre, sier hun.

Image "11005_2.jpg" without description

 

 

 

 

 

 

 

Funnet av morterbomben ble gjort nede i grunnen under Gamle Ridehus (oppført 1828) som i mange år har huset Riksteateret. Den er nå under ombygging- og rehabilitering som konsert- og øvingslokale for Stabsmusikken. Graving for pælefundamenter til ny publikumstribune ble innledet de siste dagene før jul, og da arbeidene startet opp igjen 2. januar fikk byggeleder Arild Blyverket øye på en kule på størrelse med en fotball nede i gropen, skitten og tilgrodd etter mange år i jorden.

- Dette funnet er et vitnemål om at de gamle festningsverkene, også i et antatt gjennomundersøkt område som Akershus festning, inneholder skjulte skatter og spennende funn, sier Hjelmeland.

For mer informasjon, kontakt antikvar Britt-Alise Hjelmeland, ved Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk, tlf: 976 16 389

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.