Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

British Army imponert over SMART- verktøyet i Østerdalen

Forsvarsbyggs prisbelønte nettbaserte administrasjonssystem for skyte- og øvingsfelt vekker interesse også blant våre allierte. Det nye systemet, som nå er i bruk i hele Østerdal garnison, var tema for et besøk fra British Army denne uka.

Basesjef på Storbritannias største militære øvingsområde, Salisbury Plain , Oberstløytnant Roger Fellowes besøkte sammen med militær rådgiver i Geografiske Informasjonssystemer (GIS) Major Clive Simpson Gee, Rena og Østerdal garnison. De er en del av Army Training Estate i det britiske forsvaret. Her fikk de en grundig presentasjon av garnisonen med et spesielt fokus på Regionfelt Østlandet og hvordan aktiviteten her administreres gjennom det nyutviklede SMART- verktøyet.

Effektiv øving
Forsvarsbygg har i samarbeid med skytefeltadministrasjonen i Østerdal garnison og Geodata AS, utviklet en banebrytende nettbasert løsning for bestilling og administrering av skyte- og øvingsfelt.

- Vi er stolte og glade over at den britiske Forsvaret ønsket å lære mer om SMART - verktøyet og tok seg turen hit. I tillegg til å presentere SMART - applikasjonen, har vi utvekslet erfaringer og felles utfordringer på en rekke områder, deriblant miljøforvaltning og kommunikasjonsarbeid, uttaler Senioringeniør Siv Cederkvist i Forsvarsbygg Utvikling Østerdalen.

– Det har vært nyttige diskusjoner , hvor det har kommet klart frem at særlig Regionfelt Østlandet og Salisbury Plain har mange av de samme utfordringene hva angår effektiv militær bruk, kombinert med det å ta vare på en rekke sivile interesser, utdyper Cederkvist.

Stort potensial
Britene var svært fornøyd etter sine to dager i Østerdalen:

-SMART - applikasjonen er et fantastisk verktøy, virker veldig spennende og har et stort potensial. Vi har fått masse nyttig informasjon og har fått gode innspill vi vil ta med oss videre, uttaler Oberstløytnant Fellowes, som til daglig er sjef for det 380 km2 skyte- og øvingsfeltet i det sørlige England. Spesielt var britene imponert over hvor mye informasjon systemet systematiserte på en enkel og oversiktlig måte.

Muligheter
- Det har vært veldig interessant å bli orientert om denne applikasjonen, og den har gitt oss mye å tenke på videre. Utfordringen blir eventuelt å tilpasse konseptet til våre spesifike utfordringer. Systemet understreker de mange muligheter som ligger i en innovativ bruk av GIS, utdyper Major Simpson Gee.

- Vi har mange felles utfordringer med dere, men det er også en del ulikheter i hvordan selve øvingsområdet er bygd opp, som vil måtte finne sin løsning dersom man senere velger å gå enda dypere inn i dette systemet. Vi tar med oss denne informasjonen hjem og den vil være svært nyttig når vi vurderer hva The Army Training Estate (ATE) vil gjøre videre på GIS - området, avslutter en fornøyd Simpson Gee. Britene avsluttet besøket med å oppfordre til fortsatt tett kontakt og videre dialog.

Image "11036_2.jpg" without description

Fra venstre: Frode Faraas (Forsvarsbygg), Sigmund Dehli (Geodata AS), Lt. Col Roger Fellowes (ATE), Gunnar Sætersmoen (FLO Base Øst), Siv Cederkvist (Forsvarsbygg) og Major Clive Simpson Gee (ATE)

Tekst og foto: Trond Enemo

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.