Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Høytstående prosjekt:Radaren på Njunis i Målselv styrker norsk luftovervåking

Den siste av tre radarstasjoner i prosjektet SINDRE II kunne tas i bruk av Luftforsvaret torsdag 18. oktober 2007. Radaren på Njunis i Målselv står vel 1700 meter over havet og er den høyeste, lengste og dyreste i prosjektet.

Det er enorme dimensjoner over anlegget – men det meste er usynlig for utenforstående. Det er sprengt ut tunnel inne i fjellet for å skaffe forbindelse med toppen. Gjennom nesten ei mil svinger tunnelen seg oppover i fjellet med opp mot 20 % stigning. Når du passerer 900 meters høyde begynner det å glitre i iskrystaller på grunn av permafrosten i berget.

Vel oppe er det etablert 1800 kvadratmeter med blant annet kontorer, kontrollrom, verksted, lager, haller, nødstrøm og ventilasjon. Og øverst oppe en luke i fjelltoppen der selve radarantennen kan heises ned for vedlikehold – eller for å komme i dekning hvis den skulle bli angrepet.

Image "11200_1.jpg" without description

Stort prosjekt: Fra venstre: Varaordfører Målselv Liv Helland Olsen, avd. dir. FLO/IKT SRN Harald Pettersen, prosjektleder radar FLO/I major Hans Arne Nilsson, markedssjef Forsvarsbygg Svein Tore Skogstad, sjef FLO/I brigader Asle Kjelsberg, posjektleder Forsvarsbygg Jan Enger, sjef NATOs luftoperasjonssenter (CAOC 3) generalmajor Tor Arnt Sandli, adm. dir. Forsvarsbygg Frode Sjursen, prosjektsjef Forsvarsbygg Hårek Elvenes, oberstløytnant LOI Kjetil Hjelseth, sjef CRC Sørreisa oberstløytnant Vidar Gunnberg, major FLO/IKT DT Yngve Kvalberg.

Utvikling
Hele SINDRE II har pågått i 19 år og kostet mer enn 1,5 milliarder kroner. Tidligere er radaranlegg i Honningsvåg og på Senja satt i drift. Bare anlegget på Njunis har en prislapp på 764 millioner. NATO har tatt størstedelen av investeringen. Men prosjektet er ikke blitt gammeldags, selv om det har pågått lenge.

- Dette har vært et utviklingsprosjekt underveis. Det er derfor et topp moderne anlegg som nå tas i bruk for fullt, sier prosjektleder Jan Enger i Forsvarsbygg.

Kvalitet
Bildene som radaren produserer har vært ønsket lenge av Luftforsvaret.

- Dette er en vesentlig kvalitetsheving for norsk luftovervåking både med hensyn til dekningsområde og pålitelighet, slår generalmajor Tor Arnt Sandli fast.

Han er sjef for NATOS luftoperasjonssenter i Norge – CAOC 3. Og FLO/I som har hatt ansvaret for selve radarkontrakten er fornøyd:

- Dette leveres akkurat som planlagt på tid og budsjett. Behovet for radaren er enda mer aktuelt i dag enn da prosjektet startet, sier sjef FLO/I, brigader Asle Kjelsberg.

Tekst og foto: Terje Bartholsen

Image "11200_2.jpg" without description
  
Image "11200_3.jpg" without description

Dimensjoner: Folk blir små på vei mot     Værhardt: Det stilles store krav til utstyret Njunis-radaren.                                      når det er vinter 11 måneder i året i
                                                           1700 meters høyde.

Image "11200_4.jpg" without description

Samarbeid: FLO/I og Forsvarsbygg har jobbet tett sammen i årevis for å realisere SINDRE II: f.v. prosjektleder radar FLO/I major Hans Arne Nilsson, sjef FLO/I brigader Asle Kjelsberg, adm. dir. Forsvarsbygg Frode Sjursen og prosjektleder Forsvarsbygg Jan Enger.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.