Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Høyttenkning rundt byen, festningen og kvadraturen

Forsvaret ønsker å ruste opp og revitalisere Akershus festning, men ønsker ikke gjøre dette uten at det blir sett i sammenheng festningens omgivelser. Derfor arrangerte Forsvarsbygg, sammen med Forsvaret og Oslo kommune, et arbeidsseminar for å styrke og utvikle samspillet med byen omkring festningen.

Arbeidsseminar ble holdt i Margaretasalen på Akershus slott den 26. mars.

Seminaret var det første initiativet der sentrale aktører i blant annet Forsvaret, Oslo kommune, Riksantikvaren og sentrale eiendomsaktører i indre by ble invitert for å ”tenke høyt” rundt de utviklingsplanene som eksisterer og som allerede er satt i gang. Det manglet ikke engasjement for festningen og området i rundt.

- Forsvaret ønsker å ruste opp og revitalisere Akershus festning, men vil ikke gjøre dette uten at det blir sett i sammenheng med omgivelsene og med de plan- og utviklingsprosesser som pågår også utenfor festningen. Dette er et ansvar vi må ta sammen, og det er dette vi skal diskutere på arbeidsseminaret, innledet kommandant Geir Holmenes.

Administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen, ser for seg mange måter å utvikle Akershus festning på.

- I visjonen til festningen står det blant annet at Akershus skal styrkes som byområde for allmennheten. Særlig ser vi for oss at området rundt Karpedammen kan utvikles, med for eksempel kulturaktiviteter og kafeer. Vi jobber også med å se på muligheten for ny adkomst til festningen fra rådhusplassen, og vi har tro på at Myntgata 2, der Miljøverndepartementet i dag holder hus, kan være et attraktivt område, som på sikt kan brukes til både boliger og barnehage. Det ville bidra til å åpne festningen mot byen på en flott måte.

Forsvarets stabsmusikk er allerede i gang med å få nytt øvingslokale og konsertsal der Riksteatret tidligere holdt hus, vis a vis Gamle Logen.

Image "11033_2.jpg" without description

Administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen (t.v), byråd Merete Agerbak-Jensen og kommandant Geir Holmenes.

Byråd for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen, uttrykte begeistring etter arbeidsseminaret.

- Jeg er begeistret og utålmodig. I møtet i dag har vi sett at det er et genuint engasjement for både festningen og områdene rundt. Det passer som hånd i hanske med de ambisjonene som både jeg og byrådet som helhet har for å få åpnet og vitalisert og skapt mer liv i hele Kvadraturen, inkludert festningen. Her er det bare fantasien som setter begrensninger, sier Agerbak-Jensen.

Tekst og foto: Ove Helset

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.