Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

NATO-radar på Senja i drift

Den nye NATO-radaren på Senja har god utsikt. Og det skal den ha i mange tiår.Image "11020_2.jpg" without description

Langvarig prosjekt fullført:
Fra venstre: Prosjektleder Forsvarsbygg, Jan Enger, prosjektleder Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO),
Hans Arne Nilsson, sjef FLO Investering, brigader Asle Kjelsberg, direktør
Forsvarsbygg Utvikling, Olaf Dobloug og prosjektsjef Forsvarsbygg Utvikling Nord, Geir Tony Andreassen.Overleveringen på fjellet Innhesten på Senja, 916 meter over havet, skjedde i strålende vintervær og en bris som sammen med kulden ga vel tretti svært effektive minusgrader. Radaren på Senja er en av tre i Sindre II – prosjektet, og inngår i NATOs radarkjede fra Tyrkia i sør til Finnmark i nord. Radaren overvåker luftrommet i nord og skal fortsette med det i 40 år.

Langvarig arbeid
Anleggsarbeidene på Senja begynte med å drive den neste fire kilometer lange tunnelen opp gjennom fjellet i 1989. Med en stigning på nesten 20 prosent har betongbiler, anleggstrafikk og til og med en mobilkran hatt atkomst til fjelltoppen uansett vær. Oppe på toppen er det til sammen 1800 kvadratmeter med kontrollrom, oppholdsrom, tekniske rom osv. Samt en stor silo som den 40 tonns antennen kan senkes ned i for vedlikehold, for å fjerne is, eller for å beskytte den mot angrep.

Totalkostnaden for anlegget på Senja er vel 500 millioner kroner inkludert mva der NATO har finansiert den største delen.


Fjerner Gumpen

Image "11020_5.jpg" without description

Den nye radaren på Senja overtar opp gavene til den 40 år gamle Marconi-radaren på Gumpen i Sørreisa, som vil bli fjernet i løpet av 2008. Den nye radaren er levert av den italienske produsenten Selex. Den blir ubemannet og skal fjernstyres fra kontrollsenteret i Sørreisa. Forsvarsbygg har hatt ansvaret for vei, tunnel, bygg og tekniske systemer utenom radaren mens Forsvarets Logistikkorganisasjon har stått for selve radaranskaffelsen. Etter den formelle radaroverleveringen i går skal de bygningsmessige delene av prosjektet overleveres i april. Dermed er 18 års anleggsvirksomhet på Innhesten avsluttet.

Image "11020_4.jpg" without description

På få sekunder kan den 40 tonns antennen senkes i sikkerhet under lukene i fjellet.

Billedtekster: (alle foto: Terje Bartholsen)

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.