Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Skal forske på Mauken/Blåtind

Universitetet i Tromsø skal gjennom fire mastergradsprosjekter forske på sammenbindingen av skyte- og øvingsfeltene Mauken og Blåtind i Troms.

Sammenbindingen av Mauken og Blåtind er et prosjekt som har pågått lenge og som har stor interesse. Det er et svært viktig prosjekt for Hæren å få realisert. Samtidig er det mange sivile interessenter som med ulike syn har engasjert seg i arbeidet.

Stipender
Forskningsoppgavene er et resultat av et samarbeid mellom Universitetet i Tromsø og Forsvarsbygg Utvikling Nord. Forsvarsbygg finansierer fire mastergradsstipender som studenter kan søke på.

- Vi er svært glad for dette samarbeidet. Universitetet i Tromsø vil med sin kompetanse og gjennom forskning gi uavhengige faglige vurderinger av arbeidet med dette prosjektet, og det vil være svært lærerikt for Forsvarsbygg, sier prosjektsjef Geir Tony Andreassen i Forsvarsbygg Utvikling Nord.

Kunnskap
Universitetet i Tromsø har en lang historie på samarbeid med Forsvaret. Blant annet er det utviklet tre mastergrader som er spesielt tilpasset militært personell.

- Fri forskning er Universitetets fremste oppgave, og det vil være særdeles viktig å bringe fram ny kunnskap om konsekvensene av et tiltak som dette. Skyte- og øvingsfeltene er som Hærens viktigste klasserom samtidig også natur, kultur og næring. Det er ikke sikkert Forsvarsbygg vil like resultatene vi kommer med, men sånn er den frie forskningen, sier rektor Jarle Aarbakke ved Universitetet i Tromsø.

Biologi og samfunn
To av stipendene lyses ut i disse dager og de to neste om et par år. Av de to første skal det ene forskningsprosjektet drives av institutt for biologi og ta for seg konsekvensene sammenbindingsprosjektet har for naturen. Det andre er i regi av institutt for planlegging og lokalsamfunnsforskning og skal undersøke på hvilken måte de ulike partene får mulighet til å medvirke i prosessen.

Arbeidet med disse to skal pågå i om lag to år framover. Konklusjonene vil dermed være klare omtrent samtidig med at byggingen av sammenbindingskorridoren etter planen står ferdig i 2009. Når disse er fullført skal det lyses ut to nye som vil gå over ytterligere to år. Stipendene blir lyst ut nasjonalt.Tekst: Terje Bartholsen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.