Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

50 000 kubikk med kunst

Forsvarsbygg har lansert ideen om å benytte det gamle renseanlegget i Kongens gate til kunstutstillinger. Flere anerkjente arkitekter stiller seg nå bak forslaget.

Tekst: Thea Vatle Warhuus, Forsvarsbygg Utvikling

Ideen om utstillingslokaler kom i forbindelse med Forsvarsbyggs arbeid med en helhetsplan for Akershus festning. Sentralt i planen er å åpne Akershus festning for allmennheten og å revitalisere Kvadraturen.

- Renseanlegget er over 50 000 kubikkmeter stort og ville kunne gi muligheter til spennende kunstutstillinger. Takhøyden er 30 meter, noe som gir en fleksibilitet det ellers er vanskelig å finne, sier seniorarkitekt Thor Krogh i Forsvarsbygg Utvikling.

Kan huse Nasjonalmuseet

Den kjente arkitekten Fredrik Torp mener det gamle vannrenseanlegget kunne benyttes som utstillingslokaler for Nasjonalmuseet.

- Det ligger tett ved Arkitekturmuseet og Samtidskunstmuseet, og sistnevnte vil få ekstra utstillingslokaler. Det er viktig med en museumsklump som revitaliserer Kvadraturen, spesielt siden Astrup Fearnley-museet flytter til Tjuvholmen, sier Torp til Dagbladet tirsdag 22. april.

Flott og stort

I følge arkitekt Pål Henry Engh bør Nasjonalmuseet være desentralisert og synes Akershus festning er et godt alternativ.

- Renseanlegget er et flott og stort sted, spesielt hvis man får gjort noe med gata utenfor. Men det krever en aktør som har muskler til å gå inn der, sier Engh.

Samarbeid

Kongensgate benyttes i dag til parkering og huser ingen andre tilbud til befolkningen.

- Dette er et område som i dag er glemt og forlatt. Å gjøre det levende med åpne kunstutstillinger vil kunne bidra til å revitalisere hele Kvadraturen, slik blant annet byråd for Byutvikling Agerbak-Jensen har ytret ønske om. Dette kan åpne for et mulig offentlig/privat samarbeid, avslutter Thor Krogh.

Image "11361_1.jpg" without description

- Renseanlegget på Akershus festning er over 50 000 kubikkmeter stort og ville kunne gi muligheter til spennende kunstutstillinger, sier Thor Krogh i Forsvarsbygg Utvikling. Illustrasjon: Arkitektkontoret 4B

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.