Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Ferdigstillelse av nytt banedekke på Ørland hovedflystasjon

Forsvarsbygg har nå ferdigstilt nytt banedekke på Ørland hovedflystasjon. - Arbeidet har vært gjennomført på kort tid, og vi er glade for å kunne overlevere et nytt og solid banedekke til Luftforsvaret, uttaler prosjektsjef Jens Levi Moldstad i Forsvarsbygg.

Det er deler av det gamle slitte dekket på hovedrullebanen som nå er skiftet ut. Dekket er på til sammen cirka 26 000 m2 som er fordelt på omtrent to like store arealer i hver ende.

Plasstøpt betong
Entreprenør og kontraktspartner i dette prosjektet har vært Skanska Norge AS. På grunn av det store behovet for betong til banedekket har entreprenøren satt opp et eget betongblandeverk på flyplassen. Det er produsert tilsvarende 1 000 billass med betong i løpet av prosjektet. Anlegget har hatt en produksjonskapasitet på i overkant av 50 m3 betong i timen. Tykkelsen på dekket er på 30 cm. Det ble støpt i felt på 11 meters bredde og dermed ble det en produksjon på vel 15 løpemeter per time. Rullebanens totale bredde er på cirka 45 meter.

Image "11677_1.jpg" without description

Anleggsleder Vegard Harbakk i Skanska Norge AS og prosjekt-leder Forsvarsbygg Randi-Grethe Pedersen med flystripen i bakgrunnen. Foto: Kenneth Jørgensen

Omfattende arbeid innenfor avtalt tid
– Selv om været med store mengder nedbør har gitt oss utfordringer med utstøping av betong og fuging mellom feltene er vi svært godt fornøyde med å overlevere dette omfattende prosjektet innenfor avtalt tid, sier prosjektleder Randi-Grethe Pedersen. Arbeidene har også bestått av knusing og fjerning av det tidligere dekket og avretting av underlaget. Til knusingen av det gamle dekket ble det benyttet en jernkule på hele seks tonn som ble løftet med gravemaskin og sluppet ned på dekket. Det er videre støpt inn nye banelys. Den totale anleggstiden siden oppstart knusning har vært på under 3 måneder.

Godt samarbeid
Prosjektlederen fremhever det gode samarbeidet som både Forsvarsbygg og entreprenør har hatt med den operative avdelingen på flystasjonen.

- Dette gode samspillet har vært avgjørende for gjennomføringen av prosjektet med så stramme tidsrammer, påpeker Pedersen.

Helhetlig eiendomsaktør
Forsvarsbygg, som er en totalleverandør av eiendomstjenester for Forsvaret, vil etter overleveringen av det nye banedekke selvfølgelig være ansvarlig for drift og vedlikehold også av dette nye anlegget.

Image "11677_2.jpg" without description

Jens Levi Moldstad takker entreprenøren for gjennomført arbeid. Fra venstre: prosjektsjef Skanska Norge AS Viggo Schei, prosjektsjef Forsvarsbygg Jens Levi Moldstad, sjef Forsvarsbygg Markedsområde Trøndelag Stig Karlsson, sjef 138 Luftving brigader Tom Georg Guttormsen. Foto: Randi-Grethe Pedersen


Tekst: Heidi Sørskog

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.