Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Nyvasket på Setermoen

Ny vaskehall og beltevasker for stridsvogner og andre kjøretøyer tatt i bruk på Setermoen.

Mengden med gjørme som en stridsvogn drar med seg inn i leiren er helt fantastisk. Så dette har vi drømt om lenge, slo oberst Leif Petter Sommerseth fast da vaskeanlegget til 60 millioner kroner kunne tas i bruk på Setermoen.
- Hele hverdagen i utdanningen av soldater blir mye bedre på grunn av dette, la han til.


Image "9998_5904.jpg" without description

En M 109 vasker beltene. Alle foto: Terje Bartholsen.

Rent
Det nye anlegget består av en beltevasker og en vaskehall stor nok til å ta hånd om fire stridsvogner samtidig. Når kjøretøyene kommer inn fra trening ute i terrenget kjører de først gjennom beltevaskeren for å få bort det grøvste av jord, stein og røtter som henger fast. Deretter kjøres de inn i vaskehallen for høytrykkspyling slik at de kan returnere til flerbrukshallene inne i leiren nyvasket og presentable. Og selv om dette er tilpasset stridsvogner og beltekjøretøyer kan det brukes av alle typer kjøretøy.

- Dette anlegget har vi venta på lenge. Uvasket materiell fører til stor slitasje på gulv og plasser i og utenfor bygningene i leiren, så dette vil spare utgifter på lang sikt, sa eiendomssjef Arild Øvergaard i Forsvarsbygg.

Image "9998_5913.jpg" without description

Løytnant Kim André Malmo i Artilleribataljonen gleder seg over å kunne stelle skikkelig med sin M 109 i den nye vaskehallen.

Ansvar
I tillegg til vaskehallen og beltevaskeren er det asfaltert 20 000 kvadratmeter for parkering og omlasting for mange store kjøretøyer samtidig i området.

- Dette tiltaket er viktig for god materiellskjøtsel og fører til at vi alle fra hvert vårt ståsted kan ta best mulig vare på de store investeringene samfunnet har gjort her på Setermoen. Bare i bygninger og anlegg er det investert om lag to milliarder her siden 2001, sa regionssjef Hårek Elvenes i Forsvarsbygg.

Image "9998_5907.jpg" without description

Glede over en renere hverdag: Fra venstre: Arild Øvergaard og Hårek Elvenes fra Forsvarsbygg, Eivind Olsen fra entreprenøren Storegga AS og oberst Leif Petter Sommerseth fra Hæren.

Arkitektur
Selve vaskehallen har fått særpreget arkitektur og minner ikke mye om tradisjonelle bilvaskeanlegg.

- Vi har lagt mye arbeid og omtanke i å gi dette er godt arkitektonisk uttrykk i samarbeid med Forsvarsbyggs arkitekturråd, der noen av landets ledende arkitekter deltar. Den nye vaskehallen har alle muligheter til å kunne være et signalbygg og vil være godt synlig fra Altevannsveien, sa Hårek Elvenes.

Området er tilrettelagt slik at det kan bygges ut med blant annet drivstoffanlegg og miljøstasjon i senere byggetrinn.

Image "9998_5910.jpg" without description

Vaskehallen har fått særpreget arkitektur.

Tekst og foto: Terje Bartholsen.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.