Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Sikker på nett

I Rena leir benytter nå Forsvarsbygg et 27 x 52 meter stort nett som fallsikring ved montering av lettak elementer under oppføringen av to nye garasjer i leiren. Nylig var Arbeidstilsynet på besøk, og de var svært fornøyd med det de fikk se.

– Veldig bra og et spennende konsept, uttaler Seniorinspektør Geir Kåre Wollum i Arbeidstilsynet. De var tydelig imponert over systemet, som frem til i dag har vært lite brukt i Norge.

- Nettet er dimensjonert for å tåle 100 kg i fritt fall hele 7 meter, det vil si totalt flere hundre kilo belastning. Og slik nettet nå er montert vil en maks falle cirka 30 cm, så vi har god margin. Montører som evt faller vil bli "fanget opp" raskt, trygt og effektivt, sier leder byggfase Per Anders Bakke i Forsvarsbygg. Bakke roser også samarbeidet med Arbeidstilsynet og Regionalt Verneombud for å få på plass denne løsningen.

Image "11855_2.jpg" without description

Fra venstre: Per Anders Bakke (Forsvarsbygg) og Seniorinspektør Geir Kåre Wollum (Arbeidstilsynet)


Erstatter bruk av seler

Også de som arbeider på taket later til å være svært fornøyd; en av kommentarene som festet seg hos undertegnede var at bruken av nett var "som å bruke skikkelig vinterdekk istedenfor vanlige dekk på glatt føre".

– Disse gutta jobber i stor høyde og stirrer rett ned i betongen når de monterer elementene. Da er et slikt nett også en mental trygghet. Ikke bare er man faktisk sikret, de kan se og føle sikkerheten på en helt annen måte enn når man er sikret gjennom stilas/arbeidsplattformer, lifer og kroppsseler, sier han. Bakke tror det dessuten ville vært en dyrere løsning.

- Dermed tror vi dette faktisk kan øke effektiviteten på byggeplassen, i tillegg til at det er et meget godt kollektivt sikringstiltak.

Image "11855_4.jpg" without description

Nytt

Selv om nettet nå er på plass forteller Bakke at montørene fortsatt benytter sikkerhetsseler, selv om det strengt tatt ikke er nødvendig.

Image "11855_5.jpg" without description

– Mange vil nok velge friheten det er å jobbe uten sele, så snart de har blitt vant til nettet. Dette er nemlig banebrytende og uvant også for dem, og har tidligere blitt svært lite brukt i Norge. Forsvarsbygg har tidligere benyttet tilsvarende nett på Haakonsvern, sier han.

– SHA (Sikkerhet, helse og arbeidsmiljø) på byggeplassen er et fokusområde for oss i Forsvarsbygg, og det er derfor ekstra artig at Arbeidstilsynet er så begeistret for løsningen, det viser at vi lykkes, utdyper Bakke. Byggeleder Marius Jonasson i Forsvarsbygg utdyper:

– Dette kommer ikke av seg selv og samarbeidet med entreprenøren AF Ecorena har vært avgjørende for å få det til. I dette tilfellet har det gått kort tid fra planlegging til systemet var på plass.

- Dette tror jeg er en løsning som kan benyttes også på andre prosjekter i Forsvarsbygg, sier Bakke.

- Da blir det viktig å få denne sikkerhetsløsningen inn som en mulighet som kan vurderes allerede i planarbeidet og prosjekteringsfasen, avslutter han.

Image "11855_3.jpg" without description

Fra venstre: Regionalt Verneombud Ola Heramb, prosjektleder Eivind Kolaas (Forsvarsbygg), leder byggfase Per Anders Bakke (Forsvarsbygg), Runar Strømmen (AF Ecorena) og byggeleder Marius Jonasson (Forsvarsbygg)


Tekst og foto: Trond Enemo

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.