Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Skytetrening uten forurensning

Siden 1870-årene har Forsvaret skutt med kuler og krutt ved Ulven leir i Os kommune. - Nå er det slutt på at forurensningen fra skytingen slippes ut i naturen, sa prosjektleder i Forsvarsbygg, Bjarte Nesse, da tre nye skytebaner ble åpnet på Ulven mandag.

Det ble en actionfylt ettermiddag for de oppmøtte under åpningen av de nye skytebanene på Ulven mandag.

- På med hørselvern!, roper kaptein i Forsvaret Roy Eikemo. Bak og forbi forsamlingen knatrer det i to maskingevær med til sammen 44 skudd i sekundet. Like etterpå kommer en bil inn på banen og kjører på en mine med et kraftig smell. Tre soldater stormer ut og uskadeliggjør fienden. Heldigvis var dette bare en demonstrasjon der ingen ble skadet. I tillegg kan Forsvaret nå trene på banene uten dårlig samvittighet for at forurensningen slippes ut i naturen.

Image "11789_1.jpg" without description

ACTION: Forsvaret demonstrerer en situasjon på de nye skytebanene. Under bakken ligger et rensesystem som fanger opp eventuell forurensning fra øvelsene

11 kilo bly på en skyteøkt

Da skytebanene ble anlagt for over 100 år siden, var det få som tenkte på miljøbelastningen med å slippe tungmetaller fra kuler og prosjektiler ut i naturen. Etter bare en skyteøkt på 2 000 skudd produseres det over 11 kilo bly.

- Det har vært mye forurensing fra banene her opp gjennom årene. Nå er vi glade for at Forsvarsbygg har ryddet opp i gamle miljøsynder og man har bygget nye baner som renser utslippene, sier Kommandør Åsmund Andersen, Sjef Haakonsvern orlogsstasjon.

Gjenbruk av forurensede masser

I skytebaneområdet på cirka 14 000 kvadratmeter, har 9 000 kubikkmeter (eller 1 100 lastebillass) med forurensede jordmasser blitt gravd opp, kontrollert og lukket inne under vanntette membraner i kulefangervollene rundt skytebanen. Her ligger massene tørt og trygt. Vanligvis kjøres forurensede masser vekk i kostbare deponier, men her er altså massene gjenbrukt.

- Jeg er meget stolt av hva Forsvarsbygg har levert her, sier administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.

Image "11789_2.jpg" without description

INNKAPSLET: De gamle forurensede massene utgjør kjernen inne i vollene. Tunnelen i bakgrunnen gir sikker adkomst til banen innerst i hesteskoen

Rensesystem under bakken

Under bakken har Forsvarsbygg etablert et lukket dreneringssystem for å samle opp forurensningen som havner på bakken eller i kulefangervollene. Regnvannet som renner gjennom sandmassene, renses gjennom et stort sandfilter før det renner ut i naturen.

- En betydelig del av den totale prosjektkostnaden på 34,6 millioner kroner, ligger bokstavelig talt under bakken, sier Nesse.

Unik design

Forsvarsbygg har designet det nye anlegget slik at det ble mulig å legge banene tettere på hverandre enn vanlig. Kulefangervollene, en tunnel og de såkalte baflene eller sikringsveggene sørger for at eventuelle vådeskudd stoppes.

Image "11789_3.jpg" without description

BAFLER: Store sikringsvegger sørger for sikker bruk av bane 11A

Glade i investeringer

Vi er alltid glade i investeringer, og det er ekstra bra at jobben ble utført av en lokal entreprenør (Drange maskin red.anm.). Disse banene har blitt fantastisk flotte, og vi er selvsagt glad for jobben som Forsvarsbygg har gjort. Os kommune er meget positive til Forsvarets tilstedeværelse og dialogen vi har med dem.

Image "11789_4.jpg" without description

KLIPPET SNOREN: Ordfører i Os, Terje Søviknes (FrP), åpnet de nye skytebanene ved å klippe snoren. Til venstre Bjarte Nesse, prosjekstleder i Forsvarsbygg

 

Tekst og foto: Åsmund V Sjursen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.