Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Slitt banedekke byttet ut på Ørland

Utbedringen av flyplassdekket på Ørland hovedflystasjon har nådd en viktig milepæl. Under en markering tirsdag 12. oktober ble 40 mål med ny asfalt på taksebaner og seks oppstillingsplasser for jagerfly formelt overlevert fra Forsvarsbygg til Luftforsvaret.

Årets arbeider omhandlet grunnarbeider med fjerning av gammel betong, masseutskifting, ny belegningsstein og asfaltering. I tillegg har en av plattformene foran en av hangarene fått et flunkende nytt steindekke, og oppstillingsplassene eller "druene" for jagerfly er oppgradert.

- Arbeidene ble gjennomført på en meget kort tidsperiode, men vi kom i mål som planlagt, sier prosjektleder Randi-Grethe Pedersen i Forsvarsbygg.

Til stede på markeringen var både representanter fra byggherren Forsvarsbygg, entreprenørene Thor Gjul AS , NCC Roads AS og Lintho Steinmiljø AS og ikke minst Luftforsvaret ved sjef for 138. Luftving, brigader Tom Georg Guttormsen.

Image "11834_1.jpg" without description

FORSVARSBYGG BYGGER OG DRIFTER: Fra venstre: Senioringeniør Bjarne Kløften, Pro-sjektlederassistent Audun Berdal, Regionsjef Jens Levi Moldstad og prosjektleder Randi-Grethe Pedersen

– Vi vet dette har vært en etterlengtet og viktig oppgradering for Forsvaret. Utbedringen av dekke er svært viktig for å sikre full operativ drift ved flystasjonen og god sikkerhet for flyene fra både Norge og NATO som utfører viktige oppdrag herfra, sier prosjektleder Randi-Grethe Pedersen i Forsvarsbygg. Som en del av markering ble tilhørerne gitt en grundig orientering om prosjektet, samt at det ble gitt en befaring ute på flyplassen.

Image "11834_2.jpg" without description

FORNØYD KUNDE: Regionsjef Jens Levi Moldstad sammen med sjef for 138. Luftving, brigader Tom Georg Guttormsen

- Vi er stolte og glade for å kunne si at arbeidet er i rute og at vi leverer som avtalt, sier hun.

Total oppgradering

Arbeidet som nå er overlevert er en videreføring av et prosjekt som ble startet allerede i juni 2009. I september samme år kunne Forsvarsbygg overlevere et nylagt flyplassdekke på selve hovedrullebanen.

– Dette arbeide ble også gjennomført på rekordtid og resultatet ble bra, forteller Pedersen videre. Nå har altså arbeidet kommet enda lenger. Neste skritt i prosjektet vil være å legge nytt dekke på hovedoppstillingsplassen for fly på stasjonen. Dette dekket er på hele 29 000 kvadratmeter. I tillegg skal det legges belegningsstein foran to av hangarene. Disse arbeidene er planlagt gjennomført neste år.

- Når vi er ferdige, vil de dårligste delene av banedekket på Ørland hovedflystasjon ha fått en nødvendig "ansiktsløftning", sier hun.

– Prosjektet stiller strenge krav til både kvalitet og fremdrift, og det gode samarbeidet med Ørland hovedflystasjon og ikke minst internt i Forsvarsbygg har vært viktig for både kvaliteten og fremdriften på prosjektet. Vi gleder oss til fortsettelsen, avslutter en entusiastisk Pedersen.

Image "11834_3.jpg" without description

DRUE: En av flyoppstillingsplassene som ble overlevert


Tekst og foto: Trond Enemo

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.