Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Temadag om biobrensel ble en suksess

25. mars arrangerte Forsvarsbygg temadag på biobrenselanlegget på Sessvollmoen. Mellom 60 og 70 besøkende var innom det grønne anlegget i løpet av dagen. Alt fra skogeiere til fremtidens agronomer hadde tatt turen til anlegget på Romerike.

Blant de besøkende var det et bredt spekter bakgrunn og interesser. Skogsjefene fra kommunene Ullensaker og Nannested, to skoleklasser fra skoglinjen på Hvam videregående skole, representanter fra Frogner IL, samt lokale skogeiere var blant de besøkende.

- For de lokale skogeierne som kom var interessen stor for hvordan anlegget fungerte. For dem er biobrenselanlegget et aktuelt sluttsted for deler av deres skog, sa eiendomssjef Frode Hansen i Forsvarsbygg, Markedsområde Oslofjord.

Image "11755_1.jpg" without description

BEFARING: Øyvind Øye (i forgrunnen) fortalte engasjert om prosessen fra tømmer, via flis og forbrenning til aske til nysgjerrige besøkende under temadagen på Sessvollmoen.

Dagen startet med en befaring på anlegget under kyndig ledelse av Øyvind Øye, Oddbjørn Kristoffersen og Roy-Vidar Sætre fra Forsvarsbygg. Alle tre jobber til daglig på biobrenselanlegget.

Fra tømmer til aske
Under befaringen kunne de fremmøtte følge en demonstrasjon av prosessen med å omgjøre skog til miljøvennlig energi, eller fra tømmer til aske om du vil. Forsvarsbyggs leverandør på flisleveranser leverte tømmer på vogntog som ble hugget til flis. Denne prosessen foregår normalt ikke på Sessvollmoen, men ble gjort her for demonstrasjonens skyld. Når flisen var ferdig hugget overtok Øyvind Øye og hans kollegaer og forklarte for de fremmøtte på en engasjerende måte for om prosessen videre fra flisen blir levert til den kommer ut av anlegget som aske.

Image "11755_2.jpg" without description

TØMMER TIL FLIS: Under temadagen fikk publikum se tømmer bli hugget opp til flis og levert rett i flissiloen på Sessvollmoen.

- Publikum var veldig engasjert, stilte gode spørsmål og var veldig interessert i anlegget og selve prosessene rundt. Spesielt synes jeg det var veldig gledelig at Hvam videregående skole kom på besøk med fremtidens agronomer, sa en engasjert Øyvind Øye.

Reduksjon av CO2-utslipp
Satsingen på biobrensel er i tråd med Forsvarsbyggs miljøpolitikk der et av målene er å redusere utslippet av CO2 til oppvarming med 5 prosent årlig.

- Med å ta i bruk biobrensel som primær energikilde her på Sessvollmoen har Forsvarsbygg bare her hos oss en årlig reduksjon på omkring 1 600 tonn CO2 i forhold til fossile energikilder, la Øye til.

Publikum bet seg også merke i hvor flott anlegget fremsto. Anlegget fremstår som ryddig, rent og pent og det legges merke til.

- Flere av de som kom innom kommenterte også hvor kompetente medarbeiderne på biobrenselanlegget var. De fortalte at dette var folk som var ærekjære for sitt fag og sitt daglige virke, sa Frode Hansen, som lover at dette arrangementet skal gjentas neste år.

Tekst: Helge Andersen
Foto: Jakob Prytz

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.