Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Akershus festning fram i lyset

Etter i mange år å ha ligget delvis i mørke skal Akershus festning nå få en lyssetting som er et nasjonalmonument verdig. Forsvarsbygg er i full gang med arbeidet knyttet til den nye belysningsplanen for festningen, og vil i løpet av de kommende to ukene prøvelyssette ulike deler av fasaden på kvelds- og nattestid.

Bakgrunnen for en ny fasadelyssetting er at festningsverkets murer og bygninger fort blir totalt mørklagt etter mørkets frembrudd, i og med at det er lite strølys fra andre bygninger og gatebelysning i området.

Riksantikvaren med på laget

Prosjektleder i Forsvarsbygg, Sten Stensen, forteller at det er på tide med en oppdatering av lyssettingen på Akershus festning og at også Riksantikvaren er positiv til prosjektet:

- Da Akershus festning ble lyssatt for omtrent 40 år siden, var dette et meget godt prosjekt. Over hele verden ble monumentalbygg lyssatt på denne måten, og Riksantikvaren var godt fornøyd med resultatet. Men de tekniske mulighetene vi har i dag, samt nye holdninger til lys, gjør at vi må se på dette prosjektet med nye øyne.

Mer naturlig og energibesparende lys

Den gamle belysningen hadde en gul lysfarge med en fargegjengivelse der en bare så 20 % av fargene. Alle fargenyanser i murverket ble borte og hele festningen fikk et gulaktig skjær. Den dårlige lyskvaliteten krevde samtidig et veldig sterkt lys, slik at store deler av festningen var overbelyst.

- I dag er det mulig å lyssette Akershus festning med en vesentlig bedre lyskvalitet der fargenyansene i både murverk og kobberspir kommer til sin rett. Det hvite lyset gir også bedre synsprestasjoner, slik at det nye lysnivået kan senkes til omtrent 10 % av det gamle. Dette fører igjen til en energisparing på omtrent 70 %, selv om en nå skal belyse en større del av festningen, forklarer Stensen.

Prosjektet har planlagt byggestart den 1. april og arbeidet planlegges fullført i overgangen november/desember 2012.

Inviterer til oppstart av prøvelyssetting

Det to uker lange arbeidet med prøvelyssettingen av Akershus festning starter onsdag 9. november, og er nødvendig for å få testet og tilpasset den teoretiske planen for lyssettingen opp mot den faktiske situasjonen på festningens fasader.

- En prøvelyssetting vil gjøre det mulig for oss å gjøre korrigeringer underveis, noe som spesielt er aktuelt for fasaden ut mot Kongens gate. Der er sannsynligheten for nye forutsetninger for lyssettingen stor i forbindelse med kinoprosjektet i det gamle kloakkanlegget under festningen, sier Stensen.

- Forsvarsbygg inviterer alle som er interessert i å se hvordan den fremtidige lyssettingen av Akershus festning vil bli, til å møte opp ved festningsbroen onsdag 9. november kl. 21.30, hvor det også vil bli servert kaffe og småkaker. 

De involverte i prøvelyssettingen er, foruten prosjektleder Sten Stensen, lysdesigner Erik Selmer, samt entreprenørfirmaet YIT og armaturleverandør Luminator AS.

 

 

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.