Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Lyskunst på Fredriksten

”Strategisk blikk” - et todelt kunstverk med inspirasjon fra blant annet gamle kommunikasjons-teknologier som heliografer og semafortårn.

2009 åpnet en helt spesiell utstilling på Fredriksten. Med utgangspunkt i Fredriksten festning, dens historie og vår egen samtid, har kunstneren Viel Bjerkeset Andersen tatt i bruk ulike teknikker og materialer for å skape bilder, lys og spenning.

Strategisk blikk - av Viel Bjerkeset Andersen

Et todelt verk
Kunstneren har laget et todelt verk som er både lavmælt og spektakulært på én gang. Etter hvert som sollyset treffer strategisk plasserte speil vil figurer, ord og utrykk åpenbare seg på uventede steder for de besøkende i indre festning.

I den andre delen av verket, som fungerer etter solnedgang er lysobjekter plassert på festningens tre høydedrag. Lysobjektene pulserer normalt langsomt, som en rolig pust, men kan trigges av at besøkende sender en SMS. En del av lyssekvensen tennes i lunden der Karl XII antas og ha blitt drept.

Hør og se intervju med Viel Bjerkeset Andersens som med egne ord beskriver tankene bak kunstverket.

Formidlingsmateriell
Det er utarbeidet en lærerveiledning om prosjektet. Veiledningene er tilgjengelige på festningen, og kan skrives ut. I veiledningen får man opplysninger om verkene, og det anbefales å lese gjennom veiledningen før man opplever installasjonene.

Det er også utarbeidet ekstramateriale til lærerveiledningen i form av videosnutter, bilder og lydfiler.

Lyd- og lyskunst på flere festninger
Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk har siden 2009 initiert en rekke lys- og lydkunstprosjekter. Formålet er å levendegjøre festningene som historiske kulturminner. Med festningene som kulisse har ledende kunstnere skapt verk som gir de besøkende helt spesielle og uventede opplevelser. Prosjektene er finansiert med midler fra Sparebankstiftelsen DnB NOR.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.