Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Stor interesse for fremtidens byggeplass

Mange svære byggeprosjekter i Bergen til tross; torsdag sist uke var det stinn brakke da Forsvarsbygg inviterte byggebransjen til anbudsbefaring på det relativt lille prosjektet "ny blandingsgassbod".

- Det er tydelig at leverandørene i Bergen er klare for BuildingSMART og digital byggeplassdrift, sier pådriver for BuildingSMART i Forsvarsbygg, Knud-Fredrik Mohn.

Blandingsgassboden er et teknisk tilbygg til den eksisterende dykke- og froskemannsskolen ved Haakonsvern. I blandingsgassboden vedlikeholder og klargjør man dykkerutstyr til dykkerne. Nå skal det gamle og slitte bygget erstattes med et nytt. Men denne gangen er det ikke "bare" et nytt bygg som skal bygges, men også en ny byggeprosess som etableres fra start til mål.

Digital modell som konkurransegrunnlag
- Det spesielle med denne anbudsprosessen er at konkurransedokumentene som nå deles ut, består av en helt komplett digital 3D-modell av bygget som skal oppføres. Denne modellen gjør det veldig tydelig for alle hvordan bygget skal se ut, og man kan hente ut alle detaljene om hvilke varetyper bygget består av. Modellen gjør det også mulig å hente ut detaljerte data om fremdrift, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Utvikling Vest, Bernt Stensaker.

Tradisjonelt har anbudsprosessene i byggebransjen bestått av papirer og dokumenter. Når anbudet utlyses, deles det ut konkurransegrunnlag og tegninger av det som skal bygges, og så er det bare å vente på at leverandørene skal komme tilbake med et pristilbud.

- I dette prosjektet gjennomfører vi en åpen konkurranserunde der de interesserte leverandørene møtes flere ganger for å kunne diskutere og stille spørsmål til den konkrete modellen fra Forsvarsbygg, sier Stensaker. Allerede neste uke skal leverandørene møte Forsvarsbygg, etter å ha studert den utdelte modellen.

Effektiviserer kommunikasjonen
- En av de viktigste gevinstene med å ta i bruk BuldingSMART, er at den effektiviserer kommunikasjonen i byggeprosjektet. I dette prosjektet har vi for eksempel gjort mange digitale kollisjonstester av bygget på forhånd, for å sjekke at bygget er byggbart. Dermed eliminerer vi mange kostbare byggefeil fra starten av, sier Mohn.

- Når man kommer i gang med byggeprosessen, kan man ta frem modellen på byggemøtene for å planlegge videre bygging, leveranser og fremdrift på en digital måte, sier Stensaker.

Brøyter vei for nye prosjekter
Bare et steinkast fra tomta der blandingsgassboden skal bygges, ligger BuildingSMART-prosjektet "administrasjonsbygg for Sjef Kysteskadren" som Forsvarsbygg overleverte i fjor.

- Vi har med oss erfaringene fra dette prosjektet til blandingsgassbodprosjektet. Det vi lærer og erfarer med dette prosjektet, danner grunnlag for nye prosjekter. BuildingSMART og digital byggeplassdrift vil gi oss mer effektive byggeprosjekter, der vi sparer tid, penger og gir det vi bygger høyere kvalitet, sier Stensaker.

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.