Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

En noe uvanlig dag på jobben…

Bli med på eksplosivrydding med manngard i høyfjellet.

Det spraker i sambandsutstyr:

«Hjerkinn, dette er ERK 3. Over»
«Hjerkinn svarer»
«Vi er klare for sprengning, avventer klarering»
«Klarering for sprengning gitt. Over»

Minutter etter kommer eksplosjonen, den forplanter seg innover fjellmassivet. Nok en blindgjenger er uskadeliggjort av kyndige hender. Et skritt videre i arbeidet med å bringe det gamle skytefeltet tilbake til naturen, i det som er Norgeshistoriens største naturrestaurering.

Denne uka er det befalsskoleelever fra Luftforsvaret, fulgt av følgebefal og eksplosiveksperter som i lange dager går manngard i ulike deler av skytefeltet. Fremtidens piloter, navigatører og andre ledere. Nå er de på oppdrag for Forsvarsbygg med blindgjengerrydding. Denne dagen rydder de i platå og skråninger på opp mot 1 700 meter høyde over havet.

Tøft oppdrag
Det er et viktig og krevende oppdrag, terrenget er som en gedigen steinrøys, innrammet av majestetisk natur. I tillegg er det naturligvis pålagt å bære splintvest og hjelm, noe som gjør at man blir bokstavelig talt «varm i trøya».

– Dette er svært motiverte soldater og de har gjort en svært god jobb denne uka, uttaler Conrad Rye-Holmbo. Han er en av tre eksplosiveksperter (såkalt EOD-personell) som går rett bak søkslinjen, for øvrig sammen med Nettopp sin utsendte.

Det er et stort ansvar som soldatene fra Forsvaret har, de må konsentrert speide etter blindgjengere, ammunisjonsrester og annet avfall. Meter for meter ryddes skytefeltet. Funn av ammunisjon studeres nøye og eventuelle blindgjengere blir uskadeliggjort på stedet.

Slik er opplegget i hele ryddesesongen, og neste uke er det en ny gruppe soldater som skal i aksjon. På Hjerkinn. For Forsvarsbygg i et unikt prosjekt.

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.