Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

ENØK i verdensklasse på Andøy

En spesialdesignet luft til vann varmepumpe utviklet av Norsk Kulde for Forsvarsbygg er satt i drift på Andøya flystasjon. Den leverer 950 kW og reduserer CO2-utslippet over Andøy med cirka 800 tonn i året.

Denne ENØK-installasjonen, en luft til vann varmepumpe, skal gi en billigere strømregning til Luftforsvaret. Totalt vil det gi en besparelse på strømregningen på vel 1,5 millioner kroner i året. Pumpen skal forsyne blant annet Hangar H og G, verkstedet, 337 skvadronsbygget, samt eventuelle nye bygg i området med varmt vann. I drift gir pumpen en tredobbel gevinst i form av energi.

- Dette er et stort ENØK-prosjekt i regi av Forsvarsbygg, og den samlede kompetansen som har utviklet dette er unik i Norge og levert av en nordnorsk entreprenør, sier prosjektleder Jens Hugo Leiknes i Forsvarsbygg.

Leiknes la vekt på at varmepumpen har tre funksjoner den skal fylle. Det er å redusere kostnadene, bedre miljøet med reduksjon av CO2-utslipp og sikre en stabil drift av energi til flystasjonen i fremtiden. Han berømmer fagekspertisen både i Forsvarsbygg og fra leverandørene. Varmepumpen har levert energi i form av varmt vann, fra første dag den ble satt i drift.

Norsk Kulde AS har vært totalentreprenør i prosjektet og det er dem som har designet og utviklet ENØK-pumpen for Forsvarsbygg.

Kjetil Finne, prosjektingeniør i Norsk Kulde, omtaler varmepumpen som den største luft til vann varmepumpen som er laget i sitt slag som en koloss. Den er sammensatt av flere elementer til en pumpe og består ikke av flere som skal fungere sammen. Teknologien består av fryseromteknologi og varmepumpeteknologi, og dette fungerer sammen i denne pumpen.

- Vi håper at anlegget innfrir de mange forventningene i prosjektet, og dette har vært et stort prosjekt for oss. Klimaet på Andenes viser seg å være perfekt for denne teknologien, og den skal levere varmt vann på 64 grader. Ennå har vi ikke hatt avriming på pumpen, selv om vi har hatt minusgrader. I løpet av vinteren med flere typer vær som sludd og snø får vi flere svar. Nå lover dette godt, sier Kjetil Finne.

Underleverandører har vært VVS Installasjon på Sortland og Arne H. Johansen, elektrofirma, fra Harstad.

ENØK-prosjektet på Andøy er et av flere Forsvarsbygg har over hele landet.

 

Bildetekst:
ENØK-prosjektet på Andøya flystasjon er satt i full drift, og den gedigne luft til vann varmepumpen leverer varmt vann som holder minst 64 grader.

Fra høyre i rødt: Kjetil Finne i Norsk Kulde, Jens Hugo Leiknes i Forsvarsbygg, Gunnar Solbjørg i Forsvarsbygg, Stig Robertsen i VVS Installasjon med sønnen Magnus, Beate Stellander EBA ansvarlig i 133 Luftving på Andøya.
Bak fra venstre: Bjørn Ivar Kampen i Forsvarsbygg, Ragnar Madsen i Forsvarsbygg, Arild Blom Svenning i Forsvarsbygg og Kjell Hanto, ekstern rådgiver

 

Illustrasjon:
Forsvarsbygg har lagt om fra fossilt brensel til miljøvennlig oppvarming over hele landet i de siste årene. CO2-utslippene er redusert med hele 20 000 tonn årlig. Grafikk: Creuna AS

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.