Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Travel sommer

Nå starter arbeidet med å rigge seg til for en hektisk sommer i Ramsund.

På oppdrag fra Forsvarsbygg skal havbunnen utenfor Ramsund Orlogsstasjon renses for miljøgifter. Basen feirer sitt 100-års-jubileum og har som havner flest samlet opp giftstoffer på bunnen gjennom mange år. I sommer blir det jobbing døgnet rundt for å rydde.

Sugemudring

Arbeidet som nå starter skal suge opp bunnslammet fra Ramsundet. Det skal deretter transporteres til godkjent deponi for spesialavfall. Forsvarsbygg har inngått kontrakt med Seabed Services AS om denne jobben. Det er det samme firmaet som i fjor gjennomførte rydding av skrot som hadde samlet seg på bunnen av sundet. Kontrakten har en verdi på om lag 60 millioner kroner.

- Vi ser fram til å komme i gang med dette viktige miljøprosjektet, slik at vi får ryddet opp i gamle synder og at vannet i Ramsundet på sikt kan friskmeldes, sier fungerende leder plan og miljø Cathrin Amundsen Strømseth i Forsvarsbygg.

- Men det er en tidkrevende prosess som vil ta flere år å bli ferdig med, legger hun til.

Bunnstoff

To av de viktigste miljøgiftene i havbunnen som nå skal tas hånd om er PCB og TBT. PCB har vært forbudt i Norge siden 1980, men det finnes fortsatt avleiringer av dette på bunnen. TBT er også forbudt i dag, men ble tidligere mye brukt blant annet til bunnstoff på båter. Myndighetene har siden 2000 anbefalt ikke å spise fisk eller sjømat fra Ramsundet på grunn av forurensingen i havbunnen.

 

Billedtekst:
Fra venstre: Byggeleder Kenneth Tollefsen, prosjektleder Torfinn Nilssen, leder plan og miljø Cathrin Amundsen Strømseth, alle fra Forsvarsbygg, styreleder Atle Karlsvik, Seabed, prosjektleder Frank Arne Dale, Seabed, miljørådgiver Vidar Ellefsen, Forsvarsbygg, og daglig leder Gisle Espeland, Seabed

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.