Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Forsvarsbygg mottok Enovapris

Forsvarsbyggs Gunnar B. Solbjørg fikk tirdag 29. januar utdelt Enovaprisen for sitt arbeid med energiledelse, som blant annet har ført til at Forsvaret årlig sparer over 100 millioner kroner i energikostnader.

Gunnar B. Solbjørg har vært prosjektleder for Forsvarsbyggs energiledelsesprogram, som er eiendomsbransjens største energisatsning. Satsningen har spart Forsvaret 114 GWh per år, og har siden oppstarten i 2006 redusert Forsvarets energibruk med 15 %.

Tirsdag denne uken fikk Solbjørg overrekt den gjeve prisen under årets Enova-konferanse i Trondheim, “Det grønne gullet “.

–Gunnar Solbjørg har over mange år vært en drivkraft for å redusere energibruken i Forsvarsbygg sin bygningsmasse, og for å konvertere til fornybare energikilder for oppvarming.  Han har gjort en betydelig innsats som vi gjerne vil få hedre han for, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.  

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Forsvarsbygg er en av Norges aller største byggeiere med over 11 000 bygg spredd over hele landet, og har som mål å nå et energiresultat på mer enn 240 GWh over 10 år. Vi hedrer i kveld initiativtaker og hovedarkitekten bak Forsvarsbyggs ambisiøse mål, Gunnar Solbjørg!

Juryen trekker også fram hvordan Solbjørg har vært svært sentral i oppbyggingen av et nytt energistyringssystem, med det resultat at Forsvarsbygg nå på en systematisk og oversiktlig måte kan dokumentere energibruken for hvert enkelt bygg.

Inspirasjon til ytterligere innsats

Prisvinneren selv ble gledelig overrasket.

–Dette er en anerkjennelse jeg setter stor pris på, og det er jo også en inspirasjon til ytterligere innsats. Det er samtidig viktig for meg å si at vi aldri hadde fått til dette uten alle ildsjelene i Forsvarsbygg og Forsvaret, og jeg vil også berømme Enova for støtten de har gitt oss underveis, sier Gunnar Solbjørg.

 

Fakta om Forsvarsbyggs energisatsning 2012-2015:

  • Energisatsningen viderefører tiltak for mer effektiv og miljøvennlig energibruk
  • I 2016 skal vi ha redusert energibruken med 30 prosent i forhold til 2006
  • Arbeid mot nullutslipp av C02: Ombygging av energisentraler og fyrhus
  • Energibruken skal reduseres eller konverteres med til sammen ytterligere 150 GWh
  • 460 millioner kroner er planlagt investert i energieffektiviserende tiltak i perioden
  • 300 millioner kroner er planlagt investert i oppgradering av eksisterende bygg og ombygging av energisentraler
  • Program for energimerking av alle bygg

 

Foto: Enova

Ved spørsmål, ta kontakt med:
Gunner B. Solbjørg, Forsvarsbyggs energiledelsesprogram, mob: 907 61 573
Evy Aspheim, senior kommunikasjonsrådgiver i Enova, mob: 406 09 502

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.