Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kontrakt til 203 millioner kroner – Stor renovering av rullebanen på Andøya

Hovedrullebanen på Andøya flystasjon skal renoveres til en verdi av vel 203 millioner kroner inkludert merverdiavgift. Kontrakten med Forsvarsbygg har gått til Lemminkäinen Norge AS.

Det er en total renovering av rullebanen som skal utføres, og det er et omfattende arbeid. Jobben som skal utføres omfatter fjerning av eksisterende asfaltdekker over betongdekket fra den opprinnelige banen fra 1955. I tillegg skal rullebanens skuldre utvides med én meter på hver side. Taksebane A skal reasfalteres, og plattformer tilknyttet taksebanen skal også rehabiliteres. Dette gjøres ved at toppdekket på kjørebanen freses og at det legges nytt slitelag.

Betong i bunnen

Da flyplassen ble bygget i 1955 ble flere tusen betongplattinger støpt og skjøtet sammen til en tre kilometer lang rullebane. På 1970-tallet ble det første laget med asfalt lagt over betongen, etter dette har rullebanen på den militære flyplassen som er hjemmebase for Orion-flyene, fått ytterligere fire lag. Det siste ble lagt i 2009. Denne asfalten skal nå fjernes og betongfundamentet stabiliseres slik at spenningene som oppstår ved temperaturendringer ikke skaper problemer.

- Rullebanen på Andøya sikres nå grundig gjennom denne store rehabiliteringen. De øverste asfaltlagene kan freses opp og gjenbrukes når banen skal reasfalteres. Det eldste kan ikke gjenbrukes, sier prosjektleder Knut Helge Grimstad i Forsvarsbygg.

Med i prosessen

- Flyselskapene, Avinor og Andøy kommune har sammen med 133 Luftving vært med i prosessen i forkant av planleggingen av jobben som skal utføres på hovedrullebanen. Norwegians ruter er viktig for næringslivet og befolkningen og vi har laget en fremdriftsplan som i størst mulig grad skal gjøre at selskapet kan gjennomføre sine flyvninger. I tillegg skal det etableres et asfaltverk på Andøy i forbindelse med oppdraget, og dette vil også kunne komme Andøy kommune til gode hvis de har behov for asfalt, sier prosjektleder Knut Helge Grimstad i Forsvarsbygg.

- For flystasjonen på Andøya er det gledelig at arbeidet nå kan starte på rullebanen. Vi er strålende fornøyd, og nå skal vi koordinere arbeidet med Forsvarsbygg og entreprenøren slik at vi holder regulariteten med flytrafikken oppe samtidig mens arbeidet pågår, sier Gerhard Larsen, luftvingsjef for 133 Luftving.

- Dette er en god start for vår anleggssatsning i Nord-Norge. Kontrakten inneholder også 40 000 tonn med nyasfaltering av rullebane. Vi har opp igjennom årene utført og fortsatt utfører mange prosjekter på flyplasser for Avinor. Vår langsiktige satsning mot flyplassjobber har gjort at vi er kommet i en god markedsposisjon over hele landet, sier viseadministrerende direktør Finn Halvor Skaardal.

Lemminkäinen Norge AS starter opp med arbeidene i begynnelsen av august og er beregnet å være ferdig til november 2014.

 

Bildetekst:
Forsvarsbygg har inngått en kontrakt med Lemminkainen Norge AS i forbindelse med renovering av hovedrullebanen på Andenes. FV: Fra Lemminkäinen Norge AS Frank Mathillas, regiondirektør og Finn Halvor Skaardal, viseadministrerende direktør, og fra Forsvarsbygg Frode Sjursen, administrerende direktør, Roger Jenssen, direktør, og Hårek Elvenes, regionsjef.
Foto: Forsvarsbygg

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.