Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Midler til kunsttiltak for barn på Fredrikstad festning

Fredrikstad festning – Gamlebyen har fått tildelt 300 000 kroner fra Sparebankstiftelsen til etablering av lyd- og lysinstallasjoner i Søndre og Nordre sortiport.

Fredrikstad festning – Gamlebyen har innfartsåre fra fire himmelretninger, av disse går to gjennom de historiske tunnelene Søndre og Nordre sortiport, og er kun tilgjengelig til fots eller sykkel. Portene oppført i henholdsvis 1731 og 1737, er sentrum for kunstinstallasjonene som man nå har fått tildelt midler til.

Tusenvis av barn går årlig gjennom disse portene for å komme til Gamlebyen. Ferden gjennom de 300 år gamle mørklagte portene - med slak stigning på brostein – er ganske skummel og mørk. Noen velger å legger turen over porten, på de gresslagte voller, for å slippe den mørke ‘tunnelen’.

Portene fortjener å fremheves som mer enn en rask vei til festningen. De er historiske velkomststasjoner til festningsbyen, med et stort potensial for spennende kunstmøter, særlig rettet mot barn som store brukere av tunnelene.
                - Vi er svært glade for å motta denne gaven. Vårt oppdrag er å skape nytt liv på historisk grunn, og barn er en viktig publikumsgruppe for oss. Veien til festningen skal være hyggelig!  Slik er dette prosjektet  også viktig for å bidra til å ivareta et levende miljø på Fredrikstad festning – Gamlebyen, sier en fornøyd festningsforvalter, Øystein Andersen.

 I disse portene ønsker vi å etablere lyd- og lys-installasjoner som formidler både historie og samtid. Disse er tenkt å formidle ulike historier og begivenheter fra den snart 450 år gamle byen.

Prosjektet ser for seg opplevelser i portene som får besøkende barn og unge til å stoppe opp. Peke, lytte og forundre seg.

                -  Ingvar Høstbjør, Banksjef i DnB Fredrikstad: Sparebankstiftelsen støtter lokale tiltak som skaper aktivitet, tilhørighet og stolthet i nærmiljøet. Dette prosjektet representerer et spennende kulturmøte på et helt uventet sted, og er rettet mot barn og unge som målgruppe, i tråd med stiftelsens formål og arbeidsområde.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.