Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Nytt konsept - Grensevakta inn i ny stasjon

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide markerte under åpningen av Pasvik grensestasjon at Grensevakta nå har fått et moderne bygg og tar i bruk et nytt operasjonskonsept for tjenesten.

Forsvarsbygg markerte tirsdag 17. juni at Pasvik grensestasjon er overlevert til Garnisonen i Sør-Varanger og at Grensevakta nå har tatt i bruk den første av to nye stasjoner. Den andre stasjonen som skal oppføres ved Storskog, har byggestart nå i høst.

- Dette er en begivenhetsrik og gledelig dag å se at Forsvarsbygg har levert et signalbygg til Garnisonen i Sør-Varanger. Dette er et moderne og tidsriktig bygg utviklet i samarbeid med Forsvaret og A-lab Arkitektkontor, som i sin tid vant arkitektkonkurransen, fortalte Frode Sjursen, administrerende direktør i Forsvarsbygg.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide la vekt på at Svanvik ble kompaniets første tilholdssted, og har siden, med unntak av de fem krigsårene, vært i kontinuerlig drift som norsk grensevaktstasjon.

- Garnisonen i Sør-Varanger har spilt og spiller fortsatt en helt spesiell rolle i det norske Forsvaret, sa Søreide.

Det har vært grensevakt i ved Garnisonen i Sør-Varanger siden 1921 i Svanvik. De nye stasjonene skal erstatte seks gamle stasjoner, og de skal dekke hver sin del av den norsk-russiske grensen i Finnmark. De skal huse 92 soldater, 18 befal og tre hundeekvipasjer.

- Dette er en historisk dag for Grensevakta, og grensejegerne vil med dette være operativ på en rask og effektiv måte, sa generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter under åpningen.

Fakta:
Prosjektkostnad: 133 millioner kroner
Bruttoareal: cirka 2 500 kvadratmeter  
Generalentreprenør: Kirkenes Byggservice AS
Arkitekt: Katrine Holm, A-lab arkitekter i Oslo Energiklasse C

 

Bildetekster:
Pasvik grensestasjon for Garnisonen i Sør-Varanger ble offisielt åpnet tirsdag 17. juni. Fv: Grensejeger på ATV, Frode Sjursen, Morten Haga Lunde sjef FOH, Ine Søreide Eriksen forsvarsminister, Jan Erik Haug sjef GSV og Rune Jakobsen Generalinspektør i Hæren.

Grensestasjonen er formet med et atrium i midten.

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.