Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

I dag mottar Norge sitt første F-35 kampfly

22. september 2015 er en historisk dag for Forsvaret. Da overtar Norge sitt aller første av 52 planlagte nye kampfly. Forsvarsbygg står for planlegging og bygging av hovedbasen for F-35 kampfly på Ørland og fremskutt base på Evenes.

​Begivenheten markeres med en storstilt seremoni hos flyprodusenten Lockheed Martin i Fort Worth i Texas. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide kaller dette for en milepæl.
– Jeg har sett fram til denne dagen lenge, og nå ser vi endelig resultatet. Dette hadde ikke vært mulig uten godt samarbeid mellom mange små og store aktører, sier statsråden til www.forsvaret.no.

Norge har besluttet å kjøpe inntil 52 nye kampfly av typen F-35A. Prisen for hele pakken med fly, vedlikehold og opptrening, er rundt 64 milliarder 2015-kroner.Kampflyet skal gjennom omfattende testing i USA, før det flyr til Luke Air Force Base i Arizona før jul. De fire første norske flyene blir levert i år og i 2016. Samtlige fire skal stasjoneres på Luke, der de skal brukes til trening og opplæring. Det første kampflyet lander etter planen i Norge i 2017, og de første flyene blir operative fra 2019.
- Vi er godt i gang med å legge til rette for at Forsvaret kan ta i mot de nye kampflyene, og gjennomføre effektiv utdanning og trening på basene på Ørland og Evenes, sier Olaf Dobloug, direktør i Forsvarsbygg kampflybase.

Les mer om etableringen av kampflybasen her.

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.