Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kunst for veteranene

Kunstneren Hedevig Anker har løftet frem og gitt nytt liv til den omfattende kunstsamlingen på Forsvarets veteransenter Bæreia ved Kongsvinger

I 2014 åpnet "nye" Forsvarets veteransenter Bæreia ved Kongsvinger, blant annet med et nytt og moderne tilbygg , "Meymaneh", oppført av Forsvarsbygg.

På alle offentlige byggeprosjekter er det lovbestemt at en viss andel skal avsettes til utsmykning og kunst, og onsdag 28. oktober ble kunstprosjektet offisielt vist frem for første gang.

Tilstede ved den høytidelige markeringen var både representanter for veteransenteret, byggherren Forsvarsbygg, Statens fagorgan for kunst i offentlig rom (KORO), Forsvarsdepartmentet og en lang rekke veteraner. Deriblant Rittmester Erik Elden, veteran fra en lang rekke skarpe oppdrag i Afghanistan, forfatter av boken "Krig og kjærlighet". Elden viste frem sine egne bilder på Bæreia som en del av programmet.

Ledelsen og ansatte ved senteret har vært tett involvert og aktive gjennom hele prosessen. Passende derfor at Anker understreket i sin tale at begrepene "Anerkjennelse og respekt" har vært en ledetråd i hennes arbeid.

Frem fra kjeller og skap
Forsvarets veteransenter Bæreia har gjennom sin lange historie mottatt en rekke kunstgaver fra takknemlige borgere og organisasjoner. I samlingen finnes bilder av Jakob Weidemann, Henrik Sørensen, Reidar Aulie, Knut Rumohr og en rekke andre. Til sammen hele 137 verk. I flere tilfeller har bildene vært gitt som direkte gave fra kunstner til senteret i hele dets levetid fra det åpnet i 1959.

Eget verk
Anker har med sitt prosjekt ønsket å aktualisere den opprinnelige samlingen. Først og fremst ved å hente frem bildene, mange av dem svært gamle og slitte, gi dem nødvendig  innramming og ikke minst en synlig plass i det nye bygget. Til glede, trivsel og nytte for de mange veteraner som fortjener samfunnets anerkjennelse og respekt.

I tillegg har hun gjennom sin egen collage "Horisonter" satt sammen utsnitt og detaljer av 12 forskjellige bilder fra samlingen til et nytt helhetlig bilde.

 

Bildetekst:
Erik Eldens bilde er basert på fotografier og skildrer flere av hans medsoldater i Afghanistan og dermed også hans egen opplevelse.

Gruppebilde: SAMMEN FOR ANERKJENNELSE OG RESPEKT: Fra venstre regionsjef i Forsvarsbygg Carl Oscar Pedersen, Koro-direktør Svein Bjørkås, rådgiver i Forsvarsbygg Eli Skyberg, veteran, forfatter, kunstner og Rittmester Erik Elden, kunstner og kunsthistoriker Hedevig Anker, sjef Forsvarets veteransenter Bæreia oberstløytnant John Petter Bachke og prosjektleder Frank Olsen i Forsvarsbygg. På veggen bak sees Ankers verk "Horisonter".

 

Tekst og foto: Trond Enemo

 

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.