Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Totalrenovert hovedrullebane på Andøya

Forsvarsbygg har totalrenovert rullebanen på Andøya for vel 259 millioner kroner.

Til sammen er det lagt 40.000 tonn ny asfalt på det nye rullebanedekket på Andøya, og det skal ha en levetid på 15 år. Det var et omfattende oppdrag Forsvarsbygg fikk av Forsvarsdepartementet og som nå er utført på Andenes. Entreprenør for Forsvarsbygg var Lemminkainen Norge AS.

Krevende
Det å renovere en hovedrullebane er krevende arbeid. Underveis dukker det opp overraskelser når gammelt dekke skal fjernes og nytt legges på. Det gamle dekket bestod av flere lag med gammel asfalt og stedvis dårlig betong. Gamle banelyskabler ble skiftet ut, og dårlig drenering ble også fornyet. I tillegg var været avgjørende for et godt resultat, og snøfall ved oppstarten av asfalteringen i mai 2014 gjorde oppstarten av asfalteringen vanskelig. Resten av sommeren gikk arbeidet over all forventing.

Samarbeid
I perioden med full anleggsvirksomhet på rullebanen skulle flytrafikken bli minst mulig berørt. Hovedrullebanen måtte derfor stenges en periode, og tverrvindbanen tas i bruk. En møysommelig timeplan ble laget i samarbeid med Avinor, Widerøe, Norwegian og Luftforsvaret. En milepæl ble nådd da Norwegian kunne lande på ny asfalt 5. juni 2014 på hovedrullebanen.

Viktig
- I 2014 var renoveringen av hovedrullebanen på Andøya et viktig og stort prosjekt for Forsvarsbygg. Det er en glede å se at dette prosjektet som faktisk utgjorde vel 20 prosent av Forsvarsbyggs investeringer i nord, nå overleveres med høy kvalitet for de som skal bruke og drifte flyplassen, sa regionsjef Erik Anders Helin i Forsvarsbygg.

- På det meste i anleggsperioden var det nærmere 100 personer i arbeid på anlegget, og til sammen ca. 60 årsverk er produsert i løpet av anleggsperioden på 1 ½ år. I Forsvarsbygg er HMS på dagsorden i de faste byggemøtene, og vi er meget fornøyd med at vi ikke har hatt personskader i løpet av anleggsperioden, sier Knut Helge Grimstad, Prosjektleder i Forsvarsbygg.

Fakta:
Prosjektadministrasjon:
Byggherre:                   Forsvarsbygg
Prosjektering:              Cowi AS
Byggeledelse:              Stema Rådgivning AS
Entreprenør:               Lemminkainen Norge AS

Byggfakta:
Byggeperiode: juli 2013 – desember 2014
Utførte mengder:

  • 36.000 tonn gammel asfalt fjernet (fresing)
  • 40.000 tonn ny asfalt
  • 22.000 m2 geonett over betongskjøter
  • 300 kummer (sandfang, trekkekummer mv.)
  • 10.000 m overvannsledning
  • 25.000 m el.kabel
  • 5000 m betongfuger (fornying)

    BILDETEKST:  Fv: Erik Anders Helin regionsjef Forsvarsbygg, Jens Hugo Leiknes, prosjektsjef  Forsvarsbygg, Jan Madsen, koordinator Forsvarsbygg, Ingvild Jensrud, Luftvingsjef, Knut Helge Grimstad, prosjektleder Forsvarsbygg, Leif Henning Nordahl, Lemminkainen Norge AS, Sverre Melby, byggeleder Stema rådgivning AS.  (Foto: Beate Ingebrigtsen, Forsvarsbygg)

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.