Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Firbente Forsvarsbyggere

Ku mot kratt gir unike sommerjobber i Østerdalen.

På Basic Training-banen på Rødsmoen øvingsområde ved Rena leir, arbeider det om dagen noen litt spesielle Forsvarsbyggere: 150 kyr fra Brumunddal og Braskereidfoss beiter på den frodige og grønne vegetasjonen på til sammen 900 dekar.

Her er det både kjøttfe og melkekyr, inkludert noen okser, som nyter friheten borte fra båsen på låven. Her skal de kose seg helt frem til den 4.september da de blir transportert tilbake til båsen.

Det unike samarbeidet er organisert og satt i stand av Forsvarsbygg. Forsvaret ved skytefeltadministrasjonen har også bidratt med blant annet å sette opp gjerder.

Bra for bøndene. Bra for Forsvaret

Mekanisk rydding på området ville ha kostet Forsvaret nesten en million kroner.

Gårdbrukerne på sin side, får gratis beitemark, og de trenger heller ikke bruke mye tid på å se til dyra sine. Personell fra skytefeltadministrasjonen er nemlig daglig i området, og området er naturligvis sikret og gjerdet inn. Og som sagt, kyrne får fri tilgang til frodig, friskt beite.

En smart løsning for både bonde, soldat og ku.

Det må understrekes at BT-banen er trygg beitemark, den er nemlig helt uten «blindgjengere». Det skytes nemlig ikke med skarpt på dette feltet. Med andre ord: En «vinn-vinn» situasjon der både Forsvaret og bøndene sparer penger.  

Slik blir det lykkelige kyr av…

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.