Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Fra olje til forsvar

Når oljejobbene forsvinner, vokser søkerbunken til ingeniørstillinger i Forsvarsbygg.

– Tendensen har lenge vært tydelig i forbindelse med stillinger som lyses ut på Vestlandet, og til dels Sørlandet, men vi ser nå at den sprer seg til øvrige deler av landet også, sier rekrutteringsansvarlig Sverre Vågan i Forsvarsbygg.

Folk er altså i økende grad villig til å flytte på seg for å få relevant jobb.

– Ingeniørene fra oljesektoren har svært høy kompetanse, og er sånn sett en kjemperessurs for Forsvarsbygg. Samtidig er mange av dem veldig spesialiserte, og vi ser at de i enkelte stillinger forbigås av andre søkere med mer generisk fagkompetanse.

Fra kyst til skog
1. april i år hadde Kåre Torkelsen første dag på jobb som VVS-ingeniør i Forsvarsbygg på Terningmoen. Han har jobbet med VVS hele sin yrkesaktive karriere, de siste fem årene som ingeniør i et offshore service-selskap.

– Etter en lengre periode med usikkerhet i min tidligere jobb, skjønte jeg hvor det bar, men jeg var fast bestemt på å få meg ny jobb, og forstod fort at mulighetene var bedre dersom jeg så utover Stavanger-regionen, sier Torkelsen.

Da jobben i Forsvarsbygg dukket opp, bestemte han seg for at den skulle han ha. Han kjente godt til Forsvarsbygg gjennom forskjellige fagforum og fra leverandørsiden.

– Uavhengig av situasjonen i olja, var dette en jobb jeg virkelig hadde lyst på. Jeg har bakgrunn fra bygg- og anleggsbransjen før overgangen til olje og industri, og tenkte at her er det bare å klemme til.

Da det ble klart at jobben var hans, stod gleden i taket.

– Dette er en jobb som gir mening. De faglige utfordringene er givende, og jeg trives veldig godt.

Vurderer flytting
Foreløpig pendler Torkelsen mellom Terningmoen og Stavanger, der Kona Karin og deres tre barn bor.

– Karin er ferdig med studier i hotelledelse til sommeren, og vi tar deretter med oss barna til Hamar på sommerferie. Vi vurderer om dette kan bli permanent.

Torkelsen mener at man ikke uten videre kan forvente å få relevant jobb i hjemfylket når så mange er på jakt etter det samme på samme tid, og at flere må innse at å flytte på seg kan være en god løsning.

– Man må lene seg litt fremover i skoene, og ikke gjøre ting halvhjertet. Norge er langt, og mulighetene mange, sier han.

Som å komme hjem

En som slapp å flytte på seg for å få relevant jobb etter at oljeoppsigelsen var et faktum, er Jarle Amundsen. Også han har VVS-bakgrunn, og kom til Forsvarsbygg i 2015. Som Stavern-gutt føler han at jobben som driftsleder på Fredriksvern verft er som å komme hjem.

– Jeg elsker jobben min. Selv om VVS-systemene er hakket hvassere i Nordsjøen, og pengene sitter litt løsere, motiveres jeg av å tenke annerledes og få ting til med mindre midler til rådighet. Fredriksvern verft er en del av min identitet, og det er motiverende å se umiddelbare resultater av arbeidet jeg legger ned hver dag.

Beliggenhet

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.